De Hollandsche Zeilvloot kwam gisteren bijeen bij Pampus in Muiden.
De Hollandsche Zeilvloot kwam gisteren bijeen bij Pampus in Muiden. Foto: G.J. Schultz

Angst voor verdwijnen van zeilvloot

Muiden Bijna 175 historische zeilschepen, waaronder dertien schepen uit Muiden, verzamelden zich gisterochtend voor Forteiland Pampus. De schippers vrezen dat door het gebrek aan inkomsten de Hollandsche Zeilvloot zal verdwijnen.

"Het aantal mensen dat mee mag op mijn schip is vanwege de anderhalvemetermaatregelen heel beperkt", vertelt Leon Oosterbroek. Haar aak uit 1902 ligt al maanden stil aan de kade van de Herengracht. "Het is onmogelijk om met een grote groep een meerdaagse zeiltocht te maken. Ik kan nu maximaal zes mensen meenemen en dat is niet rendabel, of de prijs wordt twee keer zo duur."

Geen certificaat, geen zeiltochten

Het grootste probleem is volgens de schippers dat ze het Certificaat van Onderzoek (CvO) mogelijk niet meer kunnen betalen. Elke vijf jaar wordt een zeilschip gekeurd. Keurmeesters komen aan boord, waarna afgekeurde onderdelen aangepakt moeten worden. "Kun je dat niet betalen, dan vervalt je keuring definitief", aldus Oosterbroek. "Dat is heel problematisch. Het schip wordt daarna gezien als nieuwbouwschip en kan niet meer aan die keuring voldoen. Het zeilschip zal dan nooit meer met groepen mogen varen."

De branchevereniging heeft een noodfonds aangevraagd bij de regering, zodat in ieder geval de vaste lasten betaald kunnen worden.