Velen brachten Vuijst zaterdag tijdens de 'walk-through' een laatste groet.
Velen brachten Vuijst zaterdag tijdens de 'walk-through' een laatste groet. Foto: © Bob Awick

Sereen afscheid voor markante Naarder Paul Vuijst (80)

Paul Vuijst is overleden. De voormalig bode en stadsomroeper van Naarden wordt vandaag naar zijn laatste rustplaats gebracht.

NAARDEN Paul Vuijst, de geboren en getogen Naarder met zijn markante verschijning, is dinsdag 28 april na een kortstondig ziekbed thuis overleden. "Om 16.10 uur blies hij zijn laatste adem uit", vertelt dochter Jolanda. "We waren er allemaal bij." Vuijst is tachtig jaar geworden. Vandaag wordt hij na een besloten dienst in de Grote Kerk naar zijn laatste rustplaats gebracht. Hij wordt bijgezet in het familiegraf.

Vuijst, voormalig stadsomroeper en bode bij de gemeente Naarden én oprichter van de Poorters van Naarden, was geliefd in 'zijn' stadje waar hij van alles deed vanuit zijn hart. Zijn dochter Jolanda omschrijft hem als 'een goedzak en een liefdevolle man die nooit aan zichzelf heeft gedacht'. "Zijn lijfspreuk was Ik blijf een optimist tot in de kist." Ook anderen roemen Vuijst en noemen hem 'een fantastische man, met een uitzonderlijk groot hart voor zijn medemens'.
Paul Vuijst, herkenbaar aan zijn bulderende stem en witte baard, kreeg eind februari te horen dat hij een kwaadaardige, snelgroeiende tumor aan de hersenstam had. "We gingen naar het ziekenhuis toen hij niet meer kon lezen en schrijven. We dachten aan zware oververmoeidheid of een burn-out, maar toen zei de dokter dat hij heel slecht nieuws had voor ons. Na dat bericht zei mijn vader: 'Ik weet waar ik heen ga.' Zijn geloof was zijn houvast." De familie is dankbaar dat zij hun man en vader thuis hebben kunnen verzorgen. De Drager van de Eremedaille, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau, ereburger van de stad Uherský Brod en ontvanger van de zilveren legpenning van de stad Naarden was een enthousiast familieman, zeer gelukkig met zijn vrouw Boukje en hun drie kinderen.
Zeker tweehonderd mensen hebben zaterdagavond - in verband met corona middels een 'walk-through' - een laatste groet gebracht aan Vuijst. Onder een troonhemel stond de kist met daarin zijn lichaam. Zijn gezin waardeert de komst van zo veel mensen enorm. "Het was écht een troost voor ons", zegt dochter Jolanda. "Wij zijn erg blij dat op deze wijze het afscheid mocht plaatsvinden. Dat heeft mijn vader zeer zeker verdiend."
Ook uitvaartonderneemster Heidi Markus laat weten dat deze afscheidswandeling langs het huis van de overledene, dat voor het eerst in deze coronatijd bij Monuta heeft plaatsgevonden, heel goed en ordentelijk is verlopen. "Geen enorme lange rijen, maar mooi verspreid over de twee uur die we hadden. Veel positieve reacties, begrip en medewerking. Het was indrukwekkend hoe sereen de sfeer was. De familie is zo dankbaar voor alle lieve woorden over Paul, de aandacht en dat we dit met medewerking van velen (gemeente, brandweer, kerk, familie, vrienden en buren) mogelijk hebben kunnen maken", aldus Markus.

De uitvaart vindt vandaag om 11.30 uur in besloten kring plaats. De gasten zijn hiervoor persoonlijk uitgenodigd. De afscheidsdienst in de Grote Kerk kan gevolgd worden via www.arvideo.nl/paulus. Het wachtwoord is: pv.





'Wij zijn erg blij dat op deze wijze het afscheid mocht plaatsvinden'