Willy (Thijs Nell) en Max (Jasmijn Verhulst) proosten op de koning.
Willy (Thijs Nell) en Max (Jasmijn Verhulst) proosten op de koning. Foto: COF

Quarantaine Koningsdag in Muiden is ongekend succes

Een ludieke poging om Koningsdag in Muiden toch een beetje invulling te geven, is voor het organiserend Comité Openbare Feesten Muiden (COF) een onverwacht groot succes geworden.

MUIDEN Ook de lokale bakker had het druk. Waar het COF op een normale Koningsdag om en nabij de 350 gebakjes heeft klaarstaan voor de feestvierders van Muiden, werden dit jaar via een speciale webshop maar liefst 1.435 soezen en tompoezen besteld. "Dat betekende alle hens aan dek voor de vrijwilligers, die ondersteund door een grote groep stadsbewoners moesten zien te regelen dat alle Muiders voor tien uur hun gebak in huis hadden", zegt Maurice Driessens, woordvoerder Publiciteit & Promotie van het COF.

"Als je je realiseert dat wij normaal natuurlijk fysieke evenementen organiseren en we geen logistieke afdeling hebben, kan ik eigenlijk alleen maar zeggen dat ik bijzonder blij ben dat we het er allemaal heelhuids van af gebracht hebben. Peter van Stricks Bakery had het wel éven druk, schijnt. Die weet al jaren dat hij enkele honderden gebakjes moet voorbereiden, maar met meer dan duizend stuks moest hij ook even een tandje bijzetten." Driessens zag de teller in de webshop al vrij snel oplopen. "En online kregen we de ene na de andere positieve reactie op al onze plannen. Dan ben je eerst blij, en later realiseer je je dat al die totaaltjes toch behoorlijk oplopen. En wéér een soes, en wéér vier doosjes tompoucen. Zeker omdat je bij alles natuurlijk de coronarichtlijnen in acht wilt nemen."

Uiteindelijk werden dus honderden gebaksdoosjes met een minimale ploeg mensen in elkaar gevouwen en gevuld. De ploegen moesten al op zondag beginnen met voorbereiden. Vervolgens reden maandagochtend tientallen bezorgers af en aan (allemaal veilig in hun eigen auto) zonder uit te stappen en zonder contact met andere mensen.

COF TV

De bijbehorende tv-zender die het COF op YouTube had ingericht (COF TV) zond na het verspreiden van het gebak de hele dag door - ruim elf uur - programma's uit. Van een online-aubade met instart van de burgemeester (mét oranjebittertje!), tot Kinder TV in de middag, een echte aflevering van Muiden Boulevard en 's avonds de allereerste online-editie van de traditionele COF Bingo.

Kippenvel

Peter Bakker van Stricker moest wel een flink tandje bijzetten

"Er zijn uiteindelijk bijna driehonderd setjes bingoloten besteld. Dat is evenveel als de echte bingo die we normaal in de Kazerne organiseren. Het schijnt dat hele straten in Muiden hadden afgesproken om allemaal op bankjes voor hun huis samen (en toch alleen) mee te spelen. Heel bijzonder. Toen we dat hoorden, kregen we allemaal echt wel even kippenvel", gaat Driessens verder. "Je doet echt wat je kunt op zo'n dag en in deze tijd, en dan is het gewoon heel mooi om te horen dat de Muiders dat zo waarderen. Als je me ergens op mag citeren, dan is dat het wel. Zonder deze positieve houding van alle nieuwe en oude Muiders hadden we dit natuurlijk nooit gekund. Dít is hoe je je eigen omgeving leuk maakt; ook in de zware tijden!"