'Vermoedelijk fraude Gooise zorginstelling'

GOOISE MEREN Er is momenteel een onderzoek gaande naar een zorginstelling die 'vermoedelijk fraudeert' in Gooise Meren en Hilversum (WMO- Jeugd en WLZ). Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders (B en W) van Gooise Meren op schriftelijke vragen van de lokale VVD. Om welke instelling het gaat, is niet bekend.

Namens de liberalen klom Marlene Potjer onlangs onder de noemer 'zorgcowboys' in de pen. Aanleiding waren verschillende berichten in de landelijke media over extreme winsten bij gemeentelijke zorgaanbieders.
De gemeente Gooise Meren heeft, net als de andere Gooise gemeenten, haar zorgtaken uitbesteed aan de Regio Gooi en Vechtstreek. De afdeling Inkoop en Contractbeheer van de Regio onderzoekt en controleert bij alle gecontracteerde aanbieders wat de verklaring(en) is (zijn) van eventuele hoge winstmarges. Ook deelt de Regio de uitkomsten van de controles in een totaalrapport met de regiogemeenten. "Indien er aantoonbaar sprake is van het verkrijgen van middelen op onrechtmatige wijze bijvoorbeeld door fraude of het niet nakomen van de contractuele afspraken worden maatregelen getroffen", schrijven B en W. "Eventuele maatregelen kunnen variëren van (financiële) sancties tot en met het ontbinden van de lopende overeenkomst."

Justitie

Bij fraudegevallen met een grote maatschappelijke impact of grote financiële consequenties zal de gemeenteraad geïnformeerd worden en van relevante informatie worden voorzien, schrijven B en W. Financiële en bedrijfsgevoelige informatie worden niet gedeeld vanwege het marktbelang van betreffende zorgaanbieder(s). "Vanuit het gezamenlijke onderzoek Gooise Meren en Hilversum komt mogelijk een fraudebedrag naar voren. Vanuit het zorgkantoor (WLZ) komt er mogelijk ook een fraudebedrag. Nadat dit onderzoek is afgerond zal besloten worden of dit dossier naar justitie overgeheveld moet worden."