De Gooise natuur staat onder druk, schrijft ook gedeputeerde Esther Rommel.
De Gooise natuur staat onder druk, schrijft ook gedeputeerde Esther Rommel. Foto: Bob Awick

'Ambitieuze planning' in deal GNR-exit

Uiterlijk 1 juli moet er een akkoord zijn over het vertrek van de provincie én Amsterdam uit het Goois Natuurreservaat. Ook is er dan een nieuwe samenwerkingsvorm.

GOOISE MEREN "De gewenste uittreding van de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland uit de stichting GNR vraagt om een zorgvuldig proces. De continuïteit van het Goois Natuurreservaat moet immers ook zonder deze participanten gewaarborgd blijven."

Dat schrijven de Gooise milieu-wethouders aan hun eigen gemeenteraden over de Intentieovereenkomst Gooise natuur die de participanten van het GNR afgelopen week ondertekenden. Daarin is 1 juli 2020 opgenomen als uiterste datum waarop de hoofdstad en provincie de stichting verlaten. Ook moet er een nieuwe zogenaamde natuuragenda - als nieuwe samenwerkingsvorm - zijn. De wethouders beseffen dat dit 'een ambitieuze planning' is. In deze natuuragenda worden namelijk tal van zaken - biodiversiteit, recreatie, erfgoed en een schone omgeving - bekeken.
Die participanten zijn de gemeenten Gooise Meren, Hilversum, Blaricum, Huizen, Laren, Amsterdam en de provincie Noord-Holland. De intentieovereenkomst van nu is het vervolg op de zogenaamde 'Verklaring bestuurlijk commitment' van maart vorig jaar; de eerste gezamenlijke stap om te praten over het genoemde GNR-exit.
De hoofdstad en provincie willen al langere tijd het GNR verlaten, echter bij de oprichting van de stichting in 1932 zijn nooit afspraken gemaakt over uittreding. Dat leidde tot het nodige juridische gedoe en discussie over het bedrag dat de twee vertrekkende partijen ter compensatie moeten dokken. Nu betalen zij 650.000 (provincie) en 450.000 euro (Amsterdam) aan de stichting.
In maart vorig jaar kwam de gezamenlijke verklaring om 'in minnelijkheid te streven naar een vertrek onder voorwaarden'. De intentieovereenkomst van nu is daarvan het resultaat. Voor de Gooise participanten is de overeenkomst een belangrijke basis in de voorbereiding naar de uittredingsgesprekken, stellen de Gooise milieuwethouders, waaronder Barbara Boudewijnse van Gooise Meren. "De Gooise participanten laten met deze intentieovereenkomst aan de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam zien dat ze hun wens tot uittreding serieus nemen en de intentie hebben om tot overeenstemming over de uittreding te komen."
In een persverklaring meldt de provincie Noord-Holland op een nieuwe manier te zullen samenwerken met de Gooise gemeenten en Amsterdam 'om de natuur in deze regio te beschermen en te bevorderen'. Haarlem heeft geen trek meer om deel uit te maken van het GNR, onder meer omdat de Gooise stichting als enige terreinbeherende organisatie van de provincie een jaarlijkse bijdrage ontvangt voor het exploitatietekort. Dat komt bovenop een structurele bijdrage voor het beheer van het natuurgebied. Daarnaast vindt de provincie het ongewenst mee te besturen in een organisatie waarvan zij ook de vergunningaanvragen en subsidieaanvragen beoordeelt. Wel blijft de provincie 'natuurlijk betrokken bij de prachtige natuur in deze regio', aldus gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap). "We zien namelijk dat deze onder druk staat door onder andere woningbouw, mobiliteit en landbouw. Door te blijven samenwerken met de gemeenten kunnen we het belang van deze regio ook onder de aandacht brengen van het Rijk."