Tijdens de feestelijke opening van het Oranje Bovenpad.
Tijdens de feestelijke opening van het Oranje Bovenpad. © Bob Awick

Ooggetuigen openen Naardens pad

NAARDEN Onder grote belangstelling is zondag door wethouder Alexander Luijten het Oranje Bovenpad officieel geopend. Het lint liet hij doorknippen door twee aanwezigen die als kind ooggetuige waren geweest van de destijds ‘bekladde’ schoorsteen van de Gooische Stoomwasserij.

Het waren de studenten - en broers - Daan en Peter de Moulin, die op 31 augustus 1941, de verjaardag van koningin Wilhelmina, op de schoorsteen van de Gooische Stoomwasscherij ‘ORANJE BOVEN’ kalkten. De bevolking was opgetogen. De daders wisten naar Engeland te ontsnappen. Nu heet het pad daar Oranje Bovenpad.
Het feestje begon zondag om 11.00 uur. De voorzitter van de Vereniging Buurtplatform Rembrandtpark & Componistenkwartier bedankte onder andere de initiatiefneemster voor het ijveren van de naam van dit fiets- en voetgangerspad, dat loopt van de Jan ter Gouwweg naar het Meertje van Vlek en vice versa. Aansluitend vertelde Margreet de Broekert van de Historische Kring Bussum het verhaal van die bijzondere dag van 30 op 31 augustus 1941.
Het Oranje Bovenpad maakt deel uit van de Gedenkroute Gooise Meren. Een interessante, indrukwekkende fietstocht die langs twintig plekken in Gooise Meren voert die te maken hebben met een gebeurtenis, persoon of locatie uit de Tweede Wereldoorlog. Een uitstekend, coronaveilig uitje voor jong en oud (www.gedenkroutegm.nl).