Hidde Schrafffordt schudt concurrent af tijdens EK Laser 4.7.
Hidde Schrafffordt schudt concurrent af tijdens EK Laser 4.7. Foto: Thom Touw Photography

Hidde (14) wint zilver op EK Laser

NAARDEN Het internationale zeilseizoen is weer op gang gekomen. Voor de kust van het Portugese Vilamoura werd afgelopen week het Europees kampioenschap in de Laser-klasse 4.7 gehouden.

door Philip Detmar

De 14-jarige Hidde Schraffordt uit Naarden veroverde in de leeftijdsklasse tot 16 jaar het zilver. De titel ging naar de Italiaan Domenico Lamante, maar de Naarder was gelukkig met zijn tweede plaats.

Op scherp staan

Het was voor Schraffordt zijn internationale debuut in de Laser 4.7-klasse, de vervolgklasse voor de Optimist. Dat hij talent heeft, wordt duidelijk met zijn vierde plaats in het totaalklassement. Daarin streden ook zeilers tot 18 jaar. Het EK duurde zes dagen, waarin elf wedstrijden werden gevaren. Voor het klassement mocht het slechtste resultaat worden geschrapt. "Dat betekende dat je iedere wedstrijd op scherp moest staan. Het werd na iedere wedstrijd steeds spannender. Op een gegeven moment stond ik zelfs eerste", zegt een glunderende Schraffordt bij thuiskomst.
Vorig jaar zeilde de Naarder nog op wereldniveau in de Optimist-klasse. Na het WK in deze jeugdboot maakte hij de overstap naar de Laser, een grotere boot met meer zeiloppervlak.

3