De broers schilderden 'Oranje Boven' op de toren.
De broers schilderden 'Oranje Boven' op de toren.

Baldadig 'Oranje Boven' nu een pad

NAARDEN Wethouder Alexander Luijten opent op 30 augustus om 11.00 uur het Oranje Bovenpad. De naam van het pad herinnert aan de actie van twee Naardense jongens die, tot woede van de Duitsers, in de oorlog in de Koninginnenacht 'Oranje Boven' hebben geschilderd op de toren van de daar aanwezige wasserij.

Het waren de studerende broers Peter en Daan de Moulin die verantwoordelijk waren voor deze kwajongensstreek. Hun namen werden pas na de oorlog bekend. "Naderhand zijn zij Engelandvaarders geworden", vertelt secretaris Emilie Schols van Buurtplatform RemCom. Deze organisatie heeft ervoor gezorgd dat het pad nu de naam Oranje Bovenpad draagt. Het pad, dat is opgenomen in de Gedenkroute Gooise Meren, loopt van de Rubenslaan naar de Jan ter Gouwweg. Het feestje vindt plaats aan de Jan ter Gouw-zijde.
Het was de bedoeling om het pad op Koningsdag te openen ("als leuke activiteit in de wijk"), maar corona gooide roet in het eten. Een nieuwe datum kiezen was niet heel moeilijk. In de oorlogsjaren regeerde koningin Wilhelmina. Zij was op 31 augustus jarig. De baldadige broers sloegen daags ervoor toe. "Daarom hebben we gekozen voor 30 augustus, de vooravond van Koninginnenacht." Bij de opening is ook een dochter van een van de broers, die overigens beiden niet meer leven, aanwezig. Verder vertelt Margreet de Broekert van de Historische Kring Bussum meer over die bewuste Koninginnenacht.