Burgemeester Ter Heegde haalt een coffee-to-go in Naarden-Vesting. De volgende dag ging Nederland in lockdown.
Burgemeester Ter Heegde haalt een coffee-to-go in Naarden-Vesting. De volgende dag ging Nederland in lockdown. Foto: © Bob Awick

Burgemeester: ‘We zijn op alle fronten full speed doorgegaan'

Terugkijkend op het jaar 2020, waar corona een vette stempel op heeft gedrukt, kreeg het college veel op zijn bordje.

GOOISE MEREN Niet dat de burgervader Han ter Heegde daarover klaagt - het tegenovergestelde -, maar er ontstonden allemaal ‘unieke situaties’ waarvoor ambtenaren voor feedback aanklopten bij het politiek bestuur.

“Bij de grootste hoofdlijnen tot in de kleinste details werden en worden wij betrokken. Dat maakt dat je er een heel ad hoc en rommelig werkpakket bij hebt gekregen, waarbij je ogen van voor en achteren moet hebben. Ook over discutabele zaken, want: hoe handhaaf je? Ga je direct streng optreden of ga je waarschuwen? Waar doe je goed aan? In normale situaties hebben ambtenaren daar richtlijnen voor of herkennen ze het. Nu niet, en daarom bespreken ze het met ons. Ook in het weekend ging het door, maar ik zeg: het is een luxeprobleem. We zijn dankbaar dat we dit werk mogen doen. In ons huis mopperen we niet.”

Qua besturen verliep 2020 wat moeilijker en afstandelijker (”maar het was geen dramatisch jaar”). "We hebben thuis het motto geleerd: Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Daar hadden we wel wat aan.” Ook zijn eeuwige optimisme en hoop (ook van huis uit meegekregen) hielden de burgervader op de been. Het contact met de inwoners was aanvankelijk wel wat minder, maar "we proberen het contact goed te houden”. Ter Heegde: "Ik ben vaker van de fiets getrokken door inwoners. Tijdens het thuiswerken hield ik de discipline erin om mezelf tweemaal per dag te luchten. Ook maakten mensen tijdens het doen van boodschappen een praatje met me en er ontstonden hele leuke gesprekken, waardoor ik echt nog wist wat er leefde in Gooise Meren. Verder zijn we - net als vandaag - met de boa's mee geweest. Van de zomer gingen we al de Vestingwallen op omdat inwoners veel last hadden van hangjongeren. Toen hebben we ook veel mensen gesproken.”
De eenzaamheid onder mensen heeft de burgemeester geraakt. Uit hoofde van zijn functie heeft hij het afgelopen jaar meerdere echtparen bezocht die hun huwelijksjubileum vierden. Dat gebeurde veelal op afstand, maar desondanks heeft dat toch mooie gesprekken opgeleverd. Ook kwam hij erachter hoe ouderen zich voelen onder het heersende virus. "Ik was bij een echtpaar dat zeventig jaar getrouwd was. Heel kras, rijdt nog auto en woont zelfstandig. Ik dacht: die redden het wel met z'n tweeën. Dat bleek een misvatting, want ook zij erkenden zich eenzaam te voelen. Ze spelen normaal driemaal per week bridge, maar dat kan nu niet meer. Dat is een aderlating, dat was hun vertier. Zelfs die mensen hebben daar last van. Maar het ligt ook aan de relatie met kinderen en kleinkinderen. Als zij voorzichtig zijn, wordt er afstand gecreëerd.”
Zelf is Ter Heegde zijn drie kinderen - twee zoons en dochter - en drie kleinkinderen alle maanden blijven zien. "Zonder knuffels en wel met inachtneming van alle maatregelen.”

Met welk gevoel stapte u eigenlijk 2020 in?