In oktober werden de bodycams getest.
In oktober werden de bodycams getest. Foto: Gemeente Gooise Meren/Tom Loman

Boa's krijgen nog dit jaar bodycam

BUSSUM De uitrusting van de boa’s in Gooise Meren wordt nog voor het einde van dit jaar voorzien van een bodycam.

"Dit is belangrijk, omdat de jaarwisseling een moment is waarop de boa's traditioneel, en zeker deze editie, verhoogd risico lopen”, laat burgemeester Han ter Heegde de raadsleden in een collegebrief weten. De aanschaf van de camera's komt voort uit een succesvolle motie van het CDA.
De bodycam, die op de kleding ter hoogte van de borst van de buitengewoon opsporingsambtenaar is bevestigd, levert een bijdrage aan de veiligheid van de handhaver en zorgt ervoor dat conflictsituaties minder vaak uit de hand lopen (preventieve werking). "Als werkgever van de boa's wil de gemeente de boa's met hulpmiddelen maximaal ondersteunen in hun werk en ervoor zorgen dat zij veilig zijn en zich veilig voelen bij de uitoefening van hun werkzaamheden.”
Na het testen van verschillende merken is de keuze gevallen op bodycams van het merk Zepcam. Ter Heegde: "Deze bodycams zijn gebruiksvriendelijk en hebben met een lange batterijduur. De politie en onder andere de gemeente Huizen hebben hier ook goede ervaringen mee. Er zijn werkprocedures vastgesteld en er is een DPIA in de maak ter waarborging van een zorgvuldige behandeling van persoonsgegevens.” In het vierde kwartaal van 2021 wordt het werken met bodycams geëvalueerd en worden de ervaringen aan de gemeenteraadsleden teruggekoppeld.