Cees en Vera sprongen op de fiets voor Boekhandel LOS.
Cees en Vera sprongen op de fiets voor Boekhandel LOS. Foto: Cor Wiersma

Boodschap van ondernemers is: 'bestel lokaal online'

Op talloze manieren proberen de ondernemers tijdens deze lockdown hun koopwaar aan de man te brengen. Ze bieden speciale services en persoonlijke aandacht; vaak tot aan de voordeur.

GOOISE MEREN “De boodschap is: bestel lokaal online. De ondernemers staan klaar om samen met het personeel bestellingen te bezorgen. Sommige ondernemers zetten kinderen en vriendjes in om de bestellingen bij de klant thuis te brengen”, vertelt Ellen Hazenberg, woordvoerder van ProBussum. Zij heeft ook vernomen dat mensen zich bij ondernemers aanmelden om gratis een helpende hand te bieden bij de bezorging van de bestellingen.

Zo ook Vera en Cees Bouman, jarenlang de gezichten van de bekende bloemenzaak in de Nassaustraat. Zij sprongen op de fiets en kwamen Boekhandel LOS helpen bij de bezorging van de geschenken. “Ze zijn inmiddels gepensioneerd, maar wat waren ze snel op hun fietsen en wat kunnen ze hard werken. Een TomTom hebben ze niet nodig; ze kennen Bussum en Naarden van haver tot gort. Diepe buiging voor deze twee”, laat LOS-eigenaar Cor Wiersma weten.
Top geregeld natuurlijk, zeker nu de pakketbezorgdiensten omkomen in het werk en zij de bezorgdatum van de bestellingen lang niet altijd kunnen garanderen. Des te meer reden voor inwoners van Gooise Meren om online te kopen bij lokale ondernemers; de bestellingen worden tenslotte vaak nog dezelfde dag bezorgd en je steunt de lokale ondernemer.
Aanvankelijk werd Hazenberg na de aangekondigde lockdown platgebeld met vragen van ondernemers wat zij nu wel/niet mochten. “Velen waren ook geschrokken van het bericht. Daar moesten ze echt van bijkomen. Hoewel de lockdown eraan zat te komen, hakt het er pal voor de feestdagen wel in. De kerstperiode is voor de winkels een hele belangrijke periode.” Juist nu moeten de ondernemers het hebben van hun inwoners, omdat ze de koopkracht van passanten moeten missen. In samenspraak met gemeente en OVGM communiceert Hazenberg met de ondernemers via verschillende WhatsAppgroepen en wijst hun ook op de steunmaatregelen van de overheid. “Actuele informatie voor ondernemers is te vinden op de website van Gooise Meren.”

Brigitta Boonacker, voorzitter van Ondernemers Vereniging Gooise Meren (OVGM), vertelt dat de slogan ‘koop online lokaal' inderdaad overal wordt (uit)gevoerd. "Dat is wel de tendens die we waarnemen.” Verder is de OVGM zich - samen met de gemeente - aan het focussen op hoe hierna verder. "Daarbij voorzien we op de langere termijn grote problemen wanneer alle uitgestelde betalingen toch betaald moeten gaan worden. Verder hebben we vanaf de eerste week van januari tweewekelijks een halfuuroverleg met de wethouder ingelast om zo gezamenlijk de vinger goed aan de pols te houden.” Pas vanaf begin januari, omdat agendatechnisch dit niet meer haalbaar is in de laatste twee weken van het jaar. "Wel hebben we een hotline met wethouder, burgemeester en accountmanager ondernemers. Dus mochten er ineens grote vragen of problemen opdoemen dan zijn de lijnen zo opengesteld.”

Het is rustig in de winkelstraten.