Afbeelding
Foto: Pixabay

Bobo spant zaak aan tegen gemeente

NAARDEN De bestuursrechter doet eind januari uitspraak in een bestuurszaak, aangespannen door de Vereniging Bewoners Omgeving Bastion Oranje (Bobo) in Naarden tegen de gemeente Gooise Meren en de Stichting Monumentenbezit (SMB).

De vereniging wil dat de parkeervergunning die de gemeente afgegeven heeft aan Monumenten Bezit om achttien parkeerplaatsen aan te leggen rondom de vesting in Naarden, ingetrokken wordt.

Door de aanleg van de extra parkeerplaatsen neemt volgens de Bobo de verkeersonveiligheid in Naarden-Vesting toe voor voetgangers en dan in het bijzonder voor ouderen en kinderen. Daarnaast wil de vereniging dat er aan de Raad voor het Cultureel Erfgoed advies wordt gevraagd over de aanleg van de drie parkeerplaatsen in de kom, het centrale deel van Bastion Oranje. “Wij zijn onder meer bang dat met de aanleg van de parkeerplaatsen in de kom het cultuur-historisch karakter teniet wordt gedaan”, aldus een woordvoerder van Bobo. Volgens de stichting is de landschappelijke en cultuurhistorische waarde van het terrein te groot om als parkeerterrein te functioneren.

Bomenkap

Tijdens de bestuurszaak vanmiddag bij de rechtbank Utrecht uitte de Bobo ook haar ongenoegen op het in haar ogen onterecht ingediende wijzigingsbesluit van 3 december, waarin de SMB bij de gemeente aangeeft het oorspronkelijke aantal parkeerplaatsen van vijftien te willen verruimen naar achttien. En waarin het wijzigingsbesluit nu ook de kom, het centrale deel van Bastion Oranje, als parkeerlocatie aanwijst. "Dit zal veel consequenties hebben”, aldus de Bobo, die de rechter er ook op wees dat voor de aanleg van deze parkeerplaatsen er zal moeten worden afgegraven en er voor het in- en uitrijden hoogstwaarschijnlijk bomen gekapt moeten worden.

De gebouwen in de vesting staan al tien jaar leeg. De SMB wil Bastion Oranje gebruiken voor kantoorruimte en werkplekken met behoud van het monumentale karakter van de gebouwen. De gemeente liet weten dat zij belang heeft bij het behoud van de vestingwerken. Zij vindt het belangrijk dat de gebouwen niet langer leeg blijven staan, maar gebruikt en onderhouden gaan worden. De SMB liet weten dat als zij de vergunning niet krijgt, zij nog een keer wil kijken naar een museumfunctie voor de gebouwen.