Directeur Tom van Nouhuys: "Op Pampus voer je dat goede gesprek."
Directeur Tom van Nouhuys: "Op Pampus voer je dat goede gesprek." Beeld: Forteiland Pampus

Forteiland Pampus broedplaats voor verduurzaming Nederlandse economie

Sinds de lancering van de duurzame transformatieplannen heeft Forteiland Pampus zich in krap zes maanden weten neer te zetten als boegbeeld van de circulaire economie.

MUIDEN Dit ‘cirkelvormige’ eiland met zijn zelfvoorzienende karakter mag momenteel rekenen op veel support in zijn - al 125 jaar durende - zoektocht naar evenwicht tussen aanbod en vraag op het gebied van energie, grondstoffen en water.

Partijen uit alle hoeken van de samenleving hebben zich aangesloten als partner en zo is dit UNESCO Werelderfgoed in korte tijd een veelbelovende broedplaats geworden voor kennisuitwisseling tussen cultuur, wetenschap, overheid en het bedrijfsleven op het gebied van circulaire oplossingen. Ondertussen gaat de fondsenwerving voor de realisatie van het project Pampus Duurzaam Zelfvoorzienend in rap tempo door en is nu de helft van de totale begroting van 5,5 miljoen euro gedekt.

Educatie
Tom van Nouhuys, directeur Forteiland Pampus: “Het transformatieproject is de afgelopen maanden in een stroomversnelling gekomen, met name op het gebied van educatie. Het toekomstperspectief van een 100 procent duurzaam zelfvoorzienend eiland blijkt een enorm maatschappelijk draagvlak te hebben en zo is Pampus in no time naast een ‘showcase’ voor het verduurzamen van erfgoed ook een kennishub voor de circulaire economie geworden. Groot en klein, jong en oud ontmoeten elkaar hier. Op Pampus voer je dat goede gesprek.”

Podcast
Pampus is onlangs de thuisbasis geworden voor Change Inc., een snelgroeiende krachtige beweging van toekomstmakers met inmiddels een paar honderd bedrijven, waaronder Arcadis, HAK en Greenchoice. Bedrijven die de toekomst vandaag vormgeven, ontmoeten elkaar op Pampus. En vanaf 2021 nemen zij iedere week de ‘Changemaker van de Week’-podcast op waarbij journalist Paul van Liempt in gesprek gaat over leiderschap en durf in een betere economie.

Dat Pampus zich inzet voor meer kennisdeling op het gebied van circulaire oplossingen blijkt ook uit de samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zo worden meerdere studenten van de VU begeleid die onderzoek doen naar ‘duurzaam zelfvoorzienendheid’ als overkoepelend thema, in combinatie met een aantal deelthema’s waaronder energiebalans, grondstoffenhergebruik en gedragsverandering. Daarnaast zal Pampus helpen bij het leggen van de verbinding tussen de wetenschap en het bedrijfsleven onder het motto ‘A broader mind for business’.

Projectrealisatie
Nu de innovatieve biovergister, die organisch afval omzet in groene energie, minder toevoer krijgt door de horecasluiting, zamelt Pampus in samenwerking met producent Circ gft-afval in bij adressen in de gemeente Muiden die zelf geen container hebben, waardoor de biovergister toch in werking kan blijven als belangrijke schakel in de realisatie van het duurzame energiesysteem.

Voor de bouw van het door Paul de Ruiter Architects ontworpen circulaire, energiepositieve en autarkische entreegebouw - straks gedeeltelijk in het eiland verzonken - is het constructeursbureau SIDstudio aangesloten. Met hun expertise op het gebied van circulair bouwen wordt samen met de architect en het installatiebedrijf De Groot Installatiegroep momenteel hard gewerkt aan de verdere uitwerking van het ontwerp. De start van de bouw van het nieuwe entreegebouw staat gepland voor eind 2021.

‘Showcase' voor verduurzamen van erfgoed'

Gooische Bierbrouwerij

Tevens heeft Pampus een partner gevonden in de Gooische Bierbrouwerij, die uitsluitend werkt met lokale grondstoffen en met veel mensen met een uitdaging tot de arbeidsmarkt. Dit is een ijzersterke match met Pampus, vanwege het maatschappelijk betrokken karakter. Voor wie meer wil weten over hoe cultureel erfgoed kan bijdragen aan het versnellen van duurzame transitieopgaves organiseert het Amsterdamse platform Pakhuis de Zwijger in samenwerking met Pampus diverse laagdrempelige livecast-sessies, inspelend op de 4 E’s: Erfgoed, Energie- en grondstoffentransitie, Educatie & Cocreatie en Exploitatie.

Financieringsmix
Om in de projectkosten van in totaal 5,5 miljoen euro te kunnen voldoen wordt naast een eigen investering van Stichting Forteiland Pampus gezocht naar een financieringsmix van sponsoring van bedrijven en organisaties, subsidies vanuit de overheid en donaties van fondsen en particulieren. De helft van dit bedrag is, mede door de toekenning van de Erfgoed Deal, inmiddels gerealiseerd en het eiland is daarmee dus nog hard op zoek naar financiële steun.

Meer informatie over de mogelijkheden om Pampus te steunen bij de realisatie van dit ambitieuze transformatieproject, is te vinden via www.pampus.nl/over-pampus/steun-pampus.