Afbeelding
Foto: Pixabay

Monumentenstatus tegenhouden

BUSSUM De eigenares van een pand aan de Groot Hertoginnelaan vindt dat de gemeente Gooise Meren moet afzien van de monumentenstatus die zij op haar woning wil leggen.

Het huis is begin vorige eeuw gebouwd en ontworpen door architect C.J. Kruiswerk: een voormalige wethouder in Bussum en bouwkundige, die onder meer de oude bibliotheek van Bussum ontwierp. Volgens de vrouw is er sprake van willekeur, omdat er zeven andere woningen in de wijk Het Spiegel ook gebouwd zijn door Kruiswerk. "Waarom ons pand wel en die andere niet?”, vraagt zij zich verontwaardigd af.
De gemeente bevestigt dat het pand aan alle voorwaarden voldoet om er een monument van te maken: "Wij hechten veel waarde aan de bescherming van de zichtbare architectuurhistorische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde van panden binnen onze gemeente.” Volgens Gooise Meren is het niet gezegd dat andere panden van dezelfde architect rondom de Groot Hertoginnelaan in de toekomst ook worden onderzocht.
Een ander argument voor de bewoonster is dat Het Spiegel inmiddels de status van beschermd dorpsgezicht heeft verworven: "Waarom moet er dan nog apart een monumentenstatus op ons pand? Wij moeten ons al houden aan allerlei regels.” De vrouw vreest dat haar huis in waarde zal dalen met een stempel 'monument'. Ook voorziet zij extra kosten wanneer er aanpassingen aan het huis zullen moeten worden gedaan. Daarnaast vindt zij dat bij monumentenzorg het algemeen belang voor het privaat belang gaat. Ook stelt zij dat de toetsing van regels bij een 'beschermdstadsgezichtstatus' inhoudelijk anders is dan die van een monumentenstatus op een pand.
De rechter doet binnen zes weken uitspraak.