Archiefbeeld
Archiefbeeld Foto:

NAARDEN - Op het grondgebied van golfbaan Naarderbos, dat sinds het faillissement is gesloten, zijn sinds enkele weken jagers actief. Dit kan gevaarlijk zijn voor wandelaars of mensen die hun hond daar uitlaten. Betreden van het gebied gebeurt op eigen risico, geeft de gemeente Gooise Meren aan.

Uit navraag van de gemeente bij de Omgevingsdienst Noord-Holland blijkt dat de jagers hiervoor een vergunning hebben. De jacht is dus legaal. Wel kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Enkele weken geleden werd Cally de Baan ook door twee jagers gewaarschuwd toen zij op het terrein haar hondje uitliet op het terrein. Daar schrok ze van. “De twee mannen waren heel vriendelijk. Ze gaven aan dat als zij denken op wild te schieten maar ze per ongeluk een hond zouden doodschieten niet alleen de eigenaar van de hond zich ontzettend rot zou voelen, maar zij ook.” 

De jagers zeiden niet in wilde weg schieten op alles dat beweegt, maar als honden iets op het spoor zijn en op een vos lijken valt dit doemscenario tot de mogelijkheden, verklaard Cally.

Geen waarschuwingsborden

Aangezien het golfterrein officieel niet aangewezen is tot een hondenuitlaatgebied is, is het onduidelijk of het nu wel of niet mag. De gemeente Gooise Meren geeft niet aan dat er een verbod geldt en waarschuwt met klem om voorzichtig te zijn als mensen daar rondlopen. ‘Betreden van het gebied is geheel op eigen risico, zo leest het advies.’ En dat schijnen er veel te zijn op dagelijkse basis.

‘Iedereen laat er honden uit en alle hekken staan open’

Dagelijks zijn er veel mensen die hun hond in het gebied uitlaten. Nadat Cally door de jagers is aangesproken plaatste ze een waarschuwing op Facebook. “Niemand wist dat er mensen op klaarlichte dag aan het jagen zijn. Er lopen heel veel jagers en er worden ook jachttrainingen met honden gehouden.”

Na het faillissement van de golfclub is het volgens Cally onduidelijk wat er wel en niet mag op het terrein. “Iedereen laat er honden uit en alle hekken staan open”, meent ze. “Er staan geen borden die waarschuwen dat er gejaagd wordt met honden en geweren of dat je er niet je hond mag uitlaten.”