1.	De brug over de buitengracht aan het eind van de Thierensweg.
1. De brug over de buitengracht aan het eind van de Thierensweg. Foto:

Van Bussum naar Naarden (maar niet met de bus)

Totdat aan het einde van de 17de eeuw de Vesting Naarden zijn huidige vorm kreeg, kon je vanuit Bussum eenvoudig langs de Kerkweg (nu de Lambertus Hortensiuslaan en Thierensweg) naar Naarden lopen, een afstand van ongeveer 2 km. De inwoners van Bussum moesten frequent van die route gebruik maken. Ze hadden immers geen eigen kerk en er waren ook geen winkels.

Omlopen

Na de inval van de Fransen in 1672 en de bevrijding van de stad in 1673 werd het aantal poorten echter teruggebracht tot twee en konden de Bussumers Naarden voortaan alleen via de Utrechtse Poort konden bereiken. Dat betekende een flinke omweg: via de Oud-Bussummerweg naar de Amersfoortsestraatweg (toen nog Laarderweg geheten) en daar linksaf naar Naarden. Op de terugweg moest uiteraard dezelfde omweg worden afgelegd.

Een doorn in het oog

De inwoners van Naarden hadden met die situatie geen probleem, want zij hoefden vrijwel nooit in Bussum te zijn. Totdat in 1874 de Oosterspoorweg werd geopend en ook de Naarders plotseling met deze hindernis werden geconfronteerd, als zij van of naar het station Naarden-Bussum wilden. Er was in 1872 wel al een short cut aangelegd in de vorm van een brug tussen de bedekte weg (het pad tussen de binnen- en de buitengracht van de vesting) en de Thierensweg, zoals het laatste stukje van de voormalige Kerkweg inmiddels heette. Maar helaas voor de Naarders was die brug net als de bedekte weg alleen bedoeld voor militair gebruik. En wat ze in Naarden voor de Bussumers nooit een probleem hadden gevonden, was hun, nu het henzelf betrof, wel een doorn in het oog.

Noodweg

De brug was zo smal dat hij in de volksmond al gauw de naam Kippenbrug kreeg

Een langdurige stremming van de Utrechtse Poort wegens renovatie bracht in 1877 tijdelijk uitkomst. De bevelhebber van de vesting kon toen moeilijk weigeren een noodweg aan te leggen door en over bastion Turfpoort (aan de kant waar nu het Vestingmuseum is) en een noodbrug te slaan over de binnengracht. Na de voltooiing van de renovatie van de Utrechtse Poort werd de noodbrug weer afgebroken.

De Kippenbrug

De Naarders lieten zich echter niet afschepen en in 1879 ging het militaire gezag door de bocht. De stad kreeg toestemming om een voetbrug over de binnengracht aan te leggen, nu aan de andere (vanuit Naarden gezien de linker-) zijde van het bastion. Die brug was zo smal (1,1 m) dat hij in de volksmond al gauw de naam Kippenbrug kreeg. Hij was alleen voor voetgangers bedoeld en moest in tijden van nood snel af te breken zijn. Het werd dan ook een enigszins gammel bouwsel, dat herhaaldelijk moest worden opgeknapt. In de praktijk werd de brug ondanks de steile helling ook door fietsers gebruikt, wat wel verboden was, maar geheel op zijn Hollands werd dat verbod nauwelijks gehandhaafd. Hoewel de brug door de aanleg van de Burgemeester van Wettumweg met de bijbehorende brug in 1938 steeds minder noodzakelijk was, waren de Naarders er zo aan gehecht geraakt dat hij tot 1969 is blijven liggen.

Nol Verhagen

Bron

Henk Schaftenaar, ‘De Kippenbrug, de kortste weg naar Bussum’, in: De Omroeper, jaargang 14, nr. 1, maart 2001

Bussums Historisch Tijdschrift (BHT) besteedt deze maand aandacht aan Naarden-Zuid, het gebied tussen Bussum en Naarden. Lees over blekers en kwekers, de Rijksweg, de Torenflat, het meertje van Vlek, de Sandtmannlaan, de sigarettenfabriek aan de Comeniuslaan, de ontruiming van het schootsveld in 1918 en de aanleg van een hele reeks nieuwe wijken.

BHT is vanaf zaterdag verkrijgbaar bij de Bussumse boekhandels. Nog beter: word lid van de Historische Kring Bussum en ontvang BHT driemaal per jaar in uw brievenbus.

2.	De vesting Naarden met uiterst links de bruggen over binnen- en de buitengracht.
De Kippenbrug.
Afbeelding