Met een AED red je levens.
Met een AED red je levens. Foto: Bastiaan Miché

RemCom werkt aan aed-netwerk

NAARDEN De vereniging RemCom, het buurtplatform van de wijken Rembrandtpark en Componistenkwartier, wil in hun wijken een dekkend aed-netwerk creëren dat 24/7 beschikbaar is. Initiatiefnemers zijn Emma Kooy en Monica Langemeijer. Zij hebben de gemeenteraad middels een schrijven op de hoogte gesteld van hun plannen. De gemeenteraad praat op 9 december over dit onderwerp.

"We hebben als doel om voor alle huizen in de twee wijken op maximaal vijfhonderd meter afstand een aed beschikbaar te hebben”, schrijven Kooy en Langemeijer aan de gemeenteraad van Gooise Meren. "We hebben ondertussen de eigenaren van enkele inpandige aed's in de buurt zover gekregen dat zij hun aed naar buiten willen verplaatsen.” Voor volledige dekking zijn vijf extra aed's nodig in de wijk. "Wij starten een crowdfunding (doneeractie) om deze te financieren en we hopen de aed's eind januari te kunnen plaatsen.”
Kooy en Langemeijer hebben dit project van de grond getild. "Hierbij hebben we dankbaar gebruik gemaakt van informatie van andere wijken die ons zijn voorgegaan. Daarnaast hebben we ook contact gehad met ambtenaren van de gemeente, alsmede met het Rode Kruis. Helaas hebben we weinig nuttige informatie of hulp gekregen. Wij denken dat de gemeente hierin echt meer zou kunnen betekenen en proactiever zou moeten zijn.”
De dames weten dat de gemeente een bedrag heeft vastgesteld ter bevordering van een dekkend netwerk van aed's. Echter: "De gemeente heeft als voornemen om dit bedrag voor een groot deel te besteden aan een voorlichtingscampagne voor opleiding en cursus BHV'er. Naar onze mening is dat niet de verstandigste besteding van het geld en pleiten wij voor een ruimere financiële ondersteuning van wijkinitiatieven voor de plaatsing van aed's.”