Journalist Antoon Bruggeling gaat op zoek naar sponsors voor zijn Van Gogh plaquette.
Journalist Antoon Bruggeling gaat op zoek naar sponsors voor zijn Van Gogh plaquette. Foto: Else-Meike Bruggeling

Naarder in actie voor Vincent van Gogh-plaquette in Bussum

Een plaquette voor Vincent van Gogh in Bussum. Dat heeft de schilder verdiend, menen Antoon Bruggeling en Ilse Valkenburg.

BUSSUM “De victorie van Vincent van Gogh begon echt in Bussum. Aan het begin van de 20ste eeuw. De Bussumse villa’s van schoonzus Jo Bonger hingen vol met zijn beroemde schilderijen. Daarom moet er een herinneringsplaquette komen”, vindt Antoon Bruggeling uit Naarden. Zijn idee wordt door diverse Bussumers gesteund.

“De kunstwerken van Van Gogh, die nu in musea in de hele wereld te zien zijn, waren in de vorige eeuw niet aan de straatstenen te slijten. Daarom bekommerde Jo Bonger, de vrouw van broer Theo, zich na Vincents dood over de schilderijen", weet Bruggeling.

Balletje rollen

"Villa Helma aan de Koningslaan hing van boven tot beneden vol met zijn werken. De Aardappeleters hing boven de schouw." Het was uiteindelijk de directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam die onder de indruk was van de schilderijen. Toen ging het balletje rollen.

Trots

Zelf is Van Gogh nooit in Bussum geweest. Van 1896 tot 1898 woonde wel Anna van Houten-van Gogh, een zus van de beroemde schilder, op de Brinklaan in Bussum. “Weer een link met Van Gogh”, meent de Naarder. Anna en Jo waren ooggetuigen van de bouw van de toren van de Vituskerk en de watertoren en de uitbreiding van Bensdorp. “Vincent heeft dus wel degelijk een rol gespeeld in de historie van Bussum. Daar moet Gooise Meren, waaronder Bussum valt, trots op zijn. Daarom moet de plaquette er in 2021 komen, alleen al omdat al die beroemde doeken hier hebben gehangen.”

Doop de Nieuwe Brink om tot Vincent van Gogh Plein, aldus Valkenburg

Tv-kunstwerken

Eerder was Antoon Bruggeling bedenker/ontwerper van de plaquette ter herinnering aan Studio Irene. Tevens kwam hij rond 2000 met het idee voor de Empty Eyes-kunstwerken op de rotonde bij de Vredekerk, ook als herinnering aan het tv-tijdperk van Bussum. Hij won er een prijs van de gemeente Bussum mee. Voorts verschenen er van zijn hand boeken, ansichtkaarten en kalenders. Momenteel werkt hij met Nel Krijnen (HKB) aan een boek over De Rozenboom.
Kunstenares Ilse Valkenburg vindt ook dat de Van Gogh-plaquette er moet komen. “Bussum heeft wel degelijk een link met Vincent. Leuk zou het ook zijn om de Nieuwe Brink om te dopen tot Vincent van Gogh Plein”, zegt Ilse.

Sponsors

Planoloog Ben de Veth, kunsthandelaar Mark Dekker en kunstenaar Michael Aieollo steunen het plan van Bruggeling van harte. Hij gaat op zoek naar sponsors.