Riet en Herman na 60 jaar huwelijk nog altijd dolblij met elkaar.
Riet en Herman na 60 jaar huwelijk nog altijd dolblij met elkaar. Foto: © Bob Awick

Herman: ‘Haar vader zei dat als ik leerde pandoeren het goed was’

NAARDEN Een klein feestje voor Riet (83) en Herman (84) de Hollander uit Naarden. Het echtpaar is zestig jaar getrouwd. Op papier dan, want de grote bruiloft vond plaats 3 op mei 1961.

Het stralende koppel ontmoette elkaar op een dansavond in Weesp van de land- en tuinbouwjongeren, waar Herman Riet zag staan. “Ik vond het een hele leuke meid en ik dacht: ik ga met Riet dansen. En dat wilde zij wel. We houden allebei zeer van dansen, van de foxtrot tot Engelse wals en variaties daarop. We vonden het prachtig.”

En zoals het gaat leerden Riet en Herman, toen 20 en 21 jaar oud, elkaar steeds beter kennen. Ze gingen naar de kermis in Weesp, dansten veel met elkaar en in de strenge winter van 1955-1956 gingen ze schaatsen op de Ankeveense Plassen.
Officieel kregen ze pas verkering in het voorjaar daarop, toen Herman voor het eerst bij Riet thuis kwam. “Haar vader kende mijn familie wel. Ik heb die dag aan hem gevraagd of het goed was of ik verkering kreeg met Riet. Haar vader vroeg: kun je kaarten? Hij bedoelde pandoeren, een oud boerenspel. Hij zei toen dat als ik dat leerde dat het goed was”, lacht Herman als hij eraan terugdenkt. “Ik kon gelukkig goed kaarten en heel gauw pandoeren, dus dat ging gemakkelijk.”
Riet de Hollander-Galesloot komt uit een groot gezin van negentien kinderen en woonde in Weesperkarspel, een voormalige gemeente waar Duivendrecht, Driemond en Bijlmermeer in lagen. Herman komt oorspronkelijk uit Muiden, tevens uit een groot gezin met zes kinderen. Zijn ouders hadden een melktransportbedrijf en een melkveehouderij in Naarden aan de Amsterdamsestraatweg.
Toen Herman het melktransportbedrijf op zijn 24ste overnam van zijn vader was het een praktische reden om op papier alvast te trouwen. Die datum was 23 november 1960. Het echte grote huwelijksfeest vond plaats in mei daarop. Ze hebben vier zonen gekregen en zijn inmiddels ook dertien kleinkinderen rijker. in 1976 nam Herman de boerderij in Naarden over van zijn vader en ging het gezin daar wonen. Riet heeft zich altijd zeer ingezet als vrijwilliger voor ouderenorganisatie De Zonnebloem in Naarden en doet dat nog steeds. Herman was naast zijn eigen bedrijf betrokken in het bestuur van landbouworganisatie LTO (destijds LTB).
Na een leven op de boerderij woont het echtpaar nu sinds zeven jaar op de Alexanderlaan. "De boerderij moest gesloopt worden voor de A6/A1 in 2013”, vertelt Herman. "Het eerste jaar hebben we het leven op de boerderij zeker gemist, maar we zijn nu helemaal gesetteld. We zitten hier mooi en kijken uit op de roeivereniging. De koeien mis ik ook niet meer. Daar wil ik op mijn 84ste niet meer achteraan hoeven hollen.”
Herman en Riet hopen dat ze over een paar maanden, op de datum van hun bruiloft, het toch iets groter kunnen vieren dan op dit moment mogelijk is. "Nu met het coronavirus moeten we voorzichtig aan doen. We hebben gelukkig een ruim huis en de jongens en kleinkinderen komen af en toe op visite. Al vinden we het minder leuk, het kan allemaal erger. We zijn gezond, genieten van het leven en houden niet van zeuren, maar kijken opgewekt vooruit.” Voor hun 50-jarig jubileum ging het bruidspaar met alle kinderen en kleinkinderen voor enkele dagen naar een landhuis in België. "Wat we komend jaar gaan doen zien we dan wel, maar dat we iets gaan doen, is zeker”, besluit Herman.