Nieuw Valkeveen wordt uitgebreid.
Nieuw Valkeveen wordt uitgebreid. Foto: Bob Awick

Natuurbegraafplaats met 400 graven op Nieuw Valkeveen

NAARDEN De gemeente Gooise Meren krijgt volgend jaar een natuurbegraafplaats op begraafplaats Nieuw Valkeveen in Naarden. Het wordt de eerste in de regio. De natuurbegraafplaats wordt aangelegd op het deel van het terrein dat nog niet werd benut.

"Uitbreiding is nodig om in de toekomst te kunnen blijven voorzien in voldoende gevarieerde begraafplaatsen”, laat de gemeente in een persbericht weten. De begraafplaats biedt ruimte voor circa vierhonderd natuurgraven en is naar verwachting in mei 2021 klaar. Bij de zij-ingang aan de Oud Huizerweg komen vijf parkeerplaatsen. De omgevingsvergunning wordt binnenkort aangevraagd.
Het inrichten van de natuurbegraafplaats gebeurt met minimale ingrepen en met zo veel mogelijk gebiedseigen materiaal. In het ontwerp zijn de aanwezige bomen zo veel mogelijk behouden. Wel zijn er verschillende bomen aangetast en is veel snoeiwerk nodig. Enkele bomen moeten gerooid worden voor de aanleg van paden. Afkomend snoeihout wordt verwerkt in houtrillen - smalle takkenhoop - langs de grens van het gebied. Met veertig nieuwe bomen en veel bosplantsoen komt er meer groen terug op de nieuwe begraafplaats.