Ook de lagere woontoren zal door de bomen heen te zien zijn.
Ook de lagere woontoren zal door de bomen heen te zien zijn. Foto: Victor Nijenhuis

Dringend beroep op gemeente over situatie woontorenproject Driftweg

NAARDEN Stichting Naarder Eng, ontstaan vanuit Comité Stop Woontoren Driftweg, doet een dringend beroep op de gemeente om een goede oplossing te vinden voor de commotie rondom de ingediende bouwplannen voor een appartementencomplex aan de Driftweg en met alle betrokken partijen rond de tafel te gaan zitten.

In een brief aan de gemeente Gooise Meren roept de stichting op de stilte voor de storm te verbreken en knopen door te hakken over de heikele kwestie aan de Driftweg, die deze zomer begon toen ontwikkelaar Jerry Goossens een aanvraag indiende voor de bouw van een 33 meter hoog appartementencomplex. Daardoor hebben 130 omwonenden zich als donoren voor de stichting aangemeld. “Dit nog afgezien van de bijna 4000 burgers, kiezers die de u aangeboden petitie hebben ondertekend", schrijft de stichting.
Vervolgens diende de ontwikkelaar een bouwaanvraag in voor een nieuw ontwerp dat ‘slechts’ 15 meter hoog is. “Geen van deze twee projecten vinden wij acceptabel in dit natuurgebied; beide zijn in strijd met het bestemmingsplan”, aldus de stichting. De aanvragen lopen voor zover bekend op dit moment nog. “Bij gunning van één van beide projecten zullen de bouwactiviteiten voor de appartementencomplexen en de aanleg van de benodigde infrastructuur, zoals water, elektra, riool en toegangsweg, een vernietigende aanslag op de natuur in dit gebied zijn.” Tevens wijst Stichting Naarder Eng de gemeente erop dat er in de afgraving beschermde diersoorten huizen. “Er zijn bewoonde dassenburchten aangetroffen en bijzondere vleermuizen waargenomen. Ook wild trekt door de zandafgraving heen."

Uit eigen onderzoek in de archieven blijkt dat de bouwvlek ooit is toegestaan door de gemeenteraad van Naarden, inclusief toestemming van de provincie, om de wens van de toenmalige eigenaar mogelijk te maken: de bouw van een villa. Ook nu zouden omwonenden hier geen bezwaar tegen maken; het bouwrecht bestaat en een villa is laagbouw, de norm voor bebouwing in dit natuurgebied. De bouw van een hoog appartementencomplex van 33 meter cq. 15 meter, past volgens de Stichting niet in dit stukje natuur. "Met data afkomstig uit aanvragen en het Actueel Hoogbestand Nederland is duidelijk te zien dat het eerste ontwerp ver boven de omringende bomenrijen uitsteekt.” Ook de lagere woontoren is, hoewel in mindere mate, een doorn in het oog voor omwonenden, zeker als omringende bomen hun bladeren verliezen.

Bevredigende oplossing

Stichting Naarder Eng doet met de brief aan het college een dringende oproep om gezamenlijk met alle betrokken partijen tot een oplossing te komen om op die manier ook tot de in hun ogen niet uitgevoerde burgerparticipatie te komen. Zo niet: "Het gunnen van een van deze projecten gaat leiden tot slepende juridische procedures, mogelijke reputatieschade voor de gemeente Gooise Meren en hoge kosten voor alle betrokken partijen”, schrijft de stichting. "Bouwen na afloop van bij de rechter uitgevochten geschillen leidt bovendien niet dikwijls tot een voor alle partijen bevredigende oplossing.” Daarnaast vragen zij de gemeente om de beschermingsconstructie in het bestemmingsplan nu reeds te verbeteren, door met instemming van de raad Gooise Meren een maximaal volume voor nieuwbouw en een adequate definitie voor ‘woonhuis' op te nemen in het bestemmingsplan.