VVD blij, Stadsraad niet

Vervolg van voorpagina

Met dit beleidskader is er meer transparantie ontstaan. En daar is de VVD, die bijna twee jaar terug de burgemeester en wethouders om een voorstel over de wijkraden vroeg, gelukkig mee. In 2018 stelde de VVD vragen naar de financiële ondersteuning van wijkplatforms en afspraken met de gemeente. Het fenomeen was afkomstig van de voormalige gemeente Naarden, maar de regeling was nergens terug te vinden. De gemeente Gooise Meren telde toen vijf wijkraden in Naarden en sinds de fusie in 2016 waren de dorpsraad Muiderberg en de stadsraad Muiden daaraan toegevoegd. Bij wijkverenigingen in Bussum was de voorziening onbekend. Bij de VVD bestond verder ongemak over de voorwaarden voor financiële ondersteuning en over de rol die wijkraden soms leek te worden toegekend bij besluitvorming. Niet-gekozen bestuursleden van een wijkplatform waren soms kind aan huis bij de gemeente. Sommige wijkraden bleken inactief, andere bleken maar beperkt steun te genieten in de wijk. Een aantal wijkplatforms is echter heel succesvol in het naar voren brengen van initiatieven en belangen en heeft juist weer heel veel draagvlak in de wijk.
De beantwoording door de gemeente was aanleiding voor VVD-raadslid Hugo Bellaart om begin 2019 te vragen om duidelijke regels over de wijze van samenwerking, de rol van wijkraden, de financiële ondersteuning en de voorwaarden waaronder steun werd verstrekt. Tot dusverre werkte de gemeente met convenanten die echter niet bekend waren buiten de betrokken partijen of bij de gemeenteraad. De motie werd destijds ontraden, maar kreeg een meerderheid met de steun van Hart voor BNM, GroenLinks, 50PLUS en de CU. Raadslid Hugo Bellaart: "Nu is het dan zover: wijkplatforms hebben géén voorkeurspositie ten opzichte van andere bewonersinitiatieven in een wijk en de ondersteuning vanuit de gemeente wordt onderdeel van de algemene subsidieverordening, die een helder kader biedt voor financiële steun. Wel worden wijkplatforms als broedplaats voor initiatief zeer gewaardeerd." Eind november wordt het voorstel met de raad besproken.

Stadsraad

Bij de Stadsraad Muiden is het beleidskader in het verkeerde keelgat geschoten. "De nieuwe spelregels doen onvoldoende recht aan de wens en verwachting van veel inwoners om actiever betrokken te worden bij de gemeentelijke beleidsvorming."