Geen voorkeurspositie wijkraden

BUSSUM Het college van Gooise Meren heeft een beleidskader opgesteld voor de wijkraden en buurtplatforms in Gooise Meren. Met dit kader wordt meer duidelijkheid gegeven over de rol van een wijkplatform: er is géén sprake van een voorkeurspositie in de samenwerking met de gemeente.

"De wijkraden/wijkplatforms worden geen onderdeel van het gemeentelijke democratisch systeem", laat wethouder Geert-Jan Hendriks nadrukkelijk weten. "Zij zijn geen representatief orgaan, want daarvan is er maar een en dat is de gemeenteraad. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat we geen waardering voor hen hebben en dat we niet samenwerken in het kader van de burgerparticipatie. We zullen natuurlijk wel intensief met de betrokkenen van gedachten wisselen, maar ze hebben geen representatieve taak in het systeem van de gemeente."
Verder laat Hendriks weten dat de gemeente nu - anno 2020 - met negen inwonersraden een convenant heeft afgesloten. Daar gaat Gooise Meren mee stoppen. Vanaf 2022 gaat de gemeente met de wijkraden c.q. buurtplatforms - net als bijvoorbeeld Versa en de bibliotheek - een reguliere subsidierelatie aan. Ze kunnen dan een bedrag tot 2.000 euro ontvangen, plus een bedrag van 0,72 euro per wijkbewoner voor het organiseren van activiteiten. Ook voor andere leuke initiatieven vanuit de wijk is budget beschikbaar.

3 VVD blij, Stadsraad niet