Sinterklaas samen met de burgemeester bij De Hoeksteen.
Sinterklaas samen met de burgemeester bij De Hoeksteen.

Sinterklaas in Bussum met roetveegpieten op stap

Het comité Sint in Bussum en de centrumondernemers hebben tóch een sinterklaasfeest voor de schoolkinderen georganiseerd.

BUSSUM Weliswaar stond dit alternatief in schril contrast met het traditionele, grootschalige welkomstfeest, maar het was er wel een om nooit te vergeten. Sinterklaas is namelijk de basisscholen langsgegaan en nam daarvoor in Bussum voor het eerst in de geschiedenis een roetveegpiet mee.

Elke vorm van intocht is door de burgemeester van Gooise Meren afgewezen. In feite waren de voorwaarden: kleinschalig, onzichtbaar van buitenaf en geen geluid naar buiten. “We zijn toen met een groep mensen bijeen geweest en hebben een alternatief bedacht waarbij we de zaak hebben omgedraaid: de kinderen komen niet naar Sinterklaas, maar Sinterklaas gaat wel bij de kinderen langs. Onaangekondigd en als verrassing”, vertelt Huub Baaij, penningmeester van het comité Sint in Bussum, over de sinterklaasintocht in coronatijd.

De Zonnewijzer werd als eerste basisschool verrast met een volledig coronaproof bezoek. Een heraut kwam in zijn rode Fiat 500 aanrijden met naast hem een roetveegpiet. “Dat was het signaal voor de leerkrachten om met de kinderen naar het schoolplein te komen.” Vijf minuten later arriveerde de goedheiligman, die per school hooguit twintig minuten bleef. Bij vertrek werden voor de kinderen voorverpakte zakjes pepernoten achtergelaten.
Vier scholen hebben om (praktische) redenen aangegeven dat het Sintbezoek niet zal lukken, bijvoorbeeld omdat ze tijdelijk buiten Bussum zijn gehuisvest. Bij andere scholen paste het niet in hun programma omdat ze een studiedag hadden of het team vond het qua coronamaatregelen te riskant.

Actie

Omdat deze invulling een aanzienlijk kleiner budget zal vergen dan voorgaande jaren is besloten om de subsidie die de stichting vanuit het ondernemersfonds ontvangt aan de ondernemers beschikbaar te stellen voor een sinterklaasactie. Ook komt er nieuwe sinterklaasversiering in Bussum: de jutezakken in de lantaarnpalen maken plaats voor kunststof mijters. Door heel Bussum - behalve in de Spiegelstraat (zij beginnen vroeg met de kerstversiering) zijn er vrijdag 125 stuks opgehangen.
De centrumondernemers hebben samen een leuke 5 decemberactie voor de kinderen bedacht. "Het is toch al een rottijd voor de ondernemers”, zegt woordvoerder Dave Wiegert. "Met onze activiteitenclub hebben we daarom een Sinterklaas-doeboek ontwikkeld. Denise Hartenberg heeft daarvoor in de stijl van de smurfen pietenplaatjes getekend. Zij is er vol ingedoken en dat heeft geresulteerd in 43 tekeningen, waarvan we stickers hebben laten maken.” Het idee is te vergelijken met het sparen van voetbalplaatjes, legt Wiegert uit. "Elke lokale ondernemer - dus ketens uitgezonderd - krijgt de mogelijkheid om aan deze actie mee te doen. Bij een aankoop krijgt de klant dan een plaatje.” De roetveegpiet heeft de eerste stickers maandag al aan de kinderen uitgedeeld.
In totaal zijn er 3.500 doeboeken gedrukt. Deze zijn inmiddels ook uitgedeeld. Losse exemplaren komen te liggen bij boekhandel LOS en de Bruna. "Daar kunnen ze gratis worden opgehaald”, gaat Wiegert verder, die aardig trots is op het resultaat. Op de achterpagina van het doeboek staat een chocoladepuzzel. Hierbij is bij 25 winkeliers in de Nassaulaan, Nassaustraat en Veerstraat in de etalage een chocoladeletter verstopt. "Ouders en kinderen kunnen hiernaar op jacht gaan. Wie de letters allemaal vindt, kan daarmee een zin vormen. Het is geen prijsvraag, maar we hopen hiermee wel iets meer reuring in het centrum te krijgen, want het is doodstil op straat."

Afbeelding