De hovenier zet de planten bomen en struiken uit.
De hovenier zet de planten bomen en struiken uit. Foto: © Bob Awick

Splinkternieuw pocketpark op De Peppels

BUSSUM Bij De Peppels is donderdag een start gemaakt met de aanleg van een pocketpark. Het idee voor dit openbare parkje ontstond begin dit jaar tijdens een buurtborrel, die georganiseerd werd door Bussumer Marcel Silkens.

Hij woont op De Peppels, is hovenier en heeft zijn buurtbewoners enthousiast gemaakt over zijn initiatief. Hij heeft vervolgens het ontwerp gemaakt voor de buurttuin. Hij heeft daarbij tevens draagvlak gecreëerd bij zijn buurtbewoners om met elkaar dit park aan te gaan leggen en gezamenlijk maandelijks te gaan onderhouden. Ook met het doel de leefbaarheid in de buurt te versterken. De keuze van de nieuwe beplanting is door Silkens in overleg met de gemeente samengesteld en aangeschaft. Met de keuze van de beplanting is rekening gehouden met de biodiversiteit. Samen Sneller Duurzaam ondersteunt dit initiatief.

Het park van 160 vierkante meter groot bestaat uit vier rechthoeken met looppaden in de vorm van een kruis. Voor Silkens was biodiversiteit het uitgangspunt bij het samenstellen van het ontwerp. Inmiddels zijn er mede met behulp van buurtbewoners al bomen en struiken aangeplant en aan het eind van de maand gaan er 5.500 bloembollen, zoals de (botanische) tulp, krokussen, prairielelie, sneeuwroem en boshyacinthen, de grond in. "Vanaf februari moet het meteen gaan knallen", zegt de tuinman. Naast de struiken worden er ook nog 43 soorten vaste planten, waaronder siergrassen, in de grond gezet. Zo wordt de tot dusver simpele, openbare, groente ruimte omgetoverd tot een kleurrijk park, dat met de seizoenen mee verandert.

Met de initiatiefnemers wordt door de gemeente een beheersovereenkomst afgesloten voor het beheer en onderhoud van het park. Wijkwethouder Jorrit Eijbersen zou aanvankelijk bij de start van de beplanting aanwezig zijn, maar dat ging niet door. Wel heeft hij via beeldbellen de initiatiefnemer en de buurtbewoners heel veel succes gewenst met de aanleg. Eijbersen hoopt in het voorjaar als de situatie het weer toelaat en de tuin mooi in bloei staat een datum te prikken waarop het pocketpark officieel kan worden ingewijd.