Het Nederlands Hervormd kerkje zoals het er in 1882 uitzag
Het Nederlands Hervormd kerkje zoals het er in 1882 uitzag Foto:

De Kapelstraat in Bussum (2)

De Kapelstraat in Bussum (2)

De oud-kapitein Simon H. Veer, die zich zo inzette om van de kapel een Ned. Herv. kerkje te maken met een eigen predikant, was als kapitein 9 jaar actief als bestuurslid van het College Zeemanshoop in Amsterdam. Van zijn gage droeg hij 5 procent af aan het Weldadig Zeemansfonds ter ondersteuning van arbeidsongeschikte zeelieden en de weduwen en kinderen van verdronken zeelui. De bekwame Simon H. Veer was in 1829 lid van de Commissie van Toezicht van het Zeevaartkundig Onderwijs en medeondertekenaar van het Reglement van Wis- en Zeevaartkundig Onderwijs.

Van Amsterdam naar dorp Bussum

Dat oud-kapitein Veer van het Singel in Amsterdam naar de villa Delta in Bussum verhuisde, kwam door zijn vrouw Maria Bodeman. Haar vader had in 1823 de villa Delta laten bouwen. Na zijn overlijden woonden er zijn zonen Jan en Pieter. Na het overlijden van Jan betrokken Simon en Maria de villa. De oud-kapitein plaatste een smeedijzeren fregat boven op de centrale schoorsteen. Na het overlijden van zijn vrouw Maria Bodeman in 1871 nam de weduwnaar Simon, 74 jaar oud, Jannetje de Jager en haar man Jan Boer Rookhuyzen in huis voor zijn verzorging en het boerenbedrijf. Hoe blij was de oude Simon met de geboorte van het dochtertje van Jannetje de Jager in 1879. Zij kreeg de naam van zijn succesvolle fregat Anna Catharina. Voor Simon depte de geboorte van het meisje iets weg van de pijn van de vroege dood van zijn enige kind, Hendrik Simon, gestorven terwijl hij op zee was.

[557] Simon Hendrik Veer 86 of 87 jaar oud en Anna Catharina 4 of 5 jaar (tekening auteur)

Kapitein Veer had een betrouwbaar kompas voor zijn reizen over zee. Voor zijn levensweg steunde Simon op de Bijbel, zijn kompas.

Het kerkje werd in 1951 omgebouwd tot Studio-Irene

Van kapel naar kerk(je)

In 1879 namen de Ned. Herv. gelovigen de kapel over van de gemeente. In 1882 werd kapel/kerkje vergroot, verbouwd en verrijkt met een toren en een nieuw orgel.

[studio] Het Nederlands Hervormd kerkje zoals het er in 1882 uitzag

Later werden zijbeuken toegevoegd tot ook dit kerkje te klein werd. In 1914 kwam de Huizerwegkerk (Vredekerk) gereed en gingen de hervormden naar dit op 100 meter afstand gelegen nieuwe kerkgebouw aan het begin van de Huizerweg. De oude kerkje werd, nadat het na 1914 verschillende bestemmingen had gehad (waaronder verkooplokaal onder de naam Irene), in 1951 omgebouwd tot Irene-Studio van waaruit de uitzending van het eerste Nederlandse officiële televisieprogramma plaats vond. In 1983 werd het kerkje afgebroken om plaats te maken voor woning- en kantoorbouw.

[7359] Kerk en Irenestudio op herdenkingsplaquette

Wie nu door de Kapelstraat wandelt en op de ramen de namen leest bezeilt alle continenten: Dime House, Up Store, Therapy, Soigné, Il Divino, Diwali Palace, Atlantique, Trev’s Soep, Cucina di L’Affetto, Goesting, Nobel, Leuk, Prixiedust, Mio Miraki. Over het stoffige zandpad waarlangs eens het kerkje en de kapel stonden in povere tijden wandelen we nu over de gezellige smalle Kapelstraat in een periode van welvaart. De Bijbel is nu niet ieders kompas meer, maar laten we in herinnering houden kapitein Simon Hendrik Veer, de man van het Weldadig Zeemansfonds, de man met compassie voor mensen in nood. De kapel blijft in herinnering met de naam Kapelstraat.

Gerard Hoogendijk

] Kerk en Irenestudio op herdenkingsplaquette
] Simon Hendrik Veer 86 of 87 jaar oud en Anna Catharina 4 of 5 jaar (tekening auteur)