Burgemeester Ter Heegde bracht het eerste pakket aan de familie Kooper.
Burgemeester Ter Heegde bracht het eerste pakket aan de familie Kooper. Foto: © Bob Awick

Mantelzorgers verrast met bedankpakket

MUIDEN Op de landelijke Dag van de Mantelzorger, gisteren, werden mantelzorgers in Gooise Meren in het zonnetje gezet als blijk van grote waardering voor hun inzet, zorg en betrokkenheid. Burgemeester Han ter Heegde overhandigde het eerste verrassingspakket aan mantelzorgers Jan Kooper en zijn dochter Sandra uit Muiden.

Normaal vindt er een gezellig feest plaats met veel mensen bij elkaar, maar dat kon dit jaar niet plaatsvinden. Daarom komt het feestje naar de mantelzorger. Het cadeau dat aan alle opgegeven mantelzorgers is uitgereikt bestaat uit een luxe cadeautas gevuld met onder andere een doos bedank-chocola, een setje bloembollen, doucheschuim, een setje kaarsjes en een kettinkje met een natuurstenen hartje en een engelenvleugel.
Versa Welzijn nam vervolgens de bezorging van de burgemeester over. De hele dag reed een knalgele tuktuk met vrolijke muziek door de straten van Gooise Meren om zo veel mogelijk cadeaus bij de mantelzorgers te brengen, natuurlijk op veilige afstand op de stoep of voortuin.

Toch thuis kunnen wonen

Sandra Kooper en vader Jan zijn al enkele jaren mantelzorger voor vrouw / moeder Bep. Zij is dementerend, maar dankzij de goede zorgen van Sandra en haar vader redden ze het nog om gezellig samen thuis te wonen. Ook burgemeester Ter Heegde waardeert de goede zorgen voor Bep. "Het is een mooie blijk van waardering en heel bijzonder dat hij langskomt."
Moeder Bep heeft alzheimer en heeft sinds twee jaar veel ondersteuning nodig. "Ze kan nog wel kleine dingen doen, zoals koffie zetten, zich douchen en aankleden", vertelt Sandra. "Maar zelf bedenken hoe ze haar dag indeelt, lukt niet." Gelukkig woont Sandra om de hoek van haar ouders en helpt ze waar ze kan om haar vader te ontlasten met de zorg voor haar moeder. Ook gaat haar moeder twee dagen in de week naar een dagbesteding. "Mijn vader wil niet dat ze naar een verzorgingshuis gaat en ik eigenlijk ook niet."

'Veel mensen weten niet hoeveel impact mantelzorgen heeft'