Afbeelding
Foto: Pixabay

Celstraf geëist tegen Bussumer voor witwassen

BUSSUM Tegen een 53-jarige Bussumer en een 27-jarige Hilversummer is veertien maanden celstraf geëist voor witwassen. Het zou in totaal gaan om een bedrag van bijna 300.000 euro in contanten. De twee werden op 5 augustus jongstleden in Bussum aangehouden.

Volgens de officier van justitie is hier sprake van witwassen omdat beide verdachten niet kunnen aantonen dat zij dit geld op een legale wijze hebben verkregen. Hoe de mannen wel aan het geld kwamen is gissen, want beide verdachten beriepen zich vrijdagmiddag tijdens hun strafzaak op hun zwijgrecht. Uit angst voor represailles, aldus de verdachten.

Verborgen ruimte

Een paar uur voor de aanhouding op 5 augustus rijdt de Hilversummer op de A4 vanuit Den Haag terug richting ‘t Gooi. Ter hoogte van Wassenaar passeert hij een politiewagen die bezig is met een verkeerscontrole. Het kentekenbewijs van zijn auto gaat door het politiesysteem. Het blijkt dat de auto staat geregistreerd als een auto met een verborgen ruimte. De agenten vragen versterking en besluiten de auto te volgen.

Rode tas

In Bussum rijdt de Hilversummer naar de Spiegelstraat, waar hij een steeg achter een appartementencomplex in loopt. Hij komt na een minuut terug met een rode tas. De agenten besluiten hem aan te houden. De Hilversummer wil niet dat de agenten zijn kofferbak doorzoeken. Als de agenten het alsnog doen en de verborgen ruimte zien, geeft de Hilversummer aan dat hij een advocaat wil. De agenten maken zonder toestemming van de verdachte alsnog de ruimte open en daarin ligt de rode tas met daarin twee ton euro's.

De politie besluit aan te bellen op het adres in de Spiegelstraat waar zij vermoedt dat de Hilversummer in die korte tijd is geweest. De 53-jarige Bussumer doet open. Hij laat de agenten binnen en in een verborgen ruimte in een aggregaat in de woning treft de politie nogmaals 85 mille aan.

Derde persoon

Door het zwijgen van de verdachten is het volgens de officier van justitie gissen hoe beide mannen aan het geld komen en van wie het geld is. De Bussumer liet bij eerdere verhoren weten dat er een derde persoon in het spel. Dit zou zijn baas zijn, van wie hij de woning huurde en van wie het geld is. Over wie het gaat, wil de Bussumer uit angst niet zeggen.

De advocaten van de verdachten wezen de rechtbank vrijdagmiddag op het vormverzuim van de politie in dit onderzoek. De agenten zouden zich onder meer niet aan de regels hebben gehouden bij de aanhouding en de doorzoeking van de auto en bij het binnentreden van de woning. De advocaten willen dat de rechtbank bij haar vonnis daar rekening mee houdt.

Beide verdachten vertelden aan het einde van de zitting erg te zijn geschrokken van de eis van de officier van justitie. Beide mannen hopen dat de rechtbank hen over twee weken een fors lagere straf oplegt.