Het gelukkige bruidspaar.
Het gelukkige bruidspaar. Foto: © Bob Awick

'Heeft ze verteld dat ik haar heb opgepikt met een lekke band?'

Wim van den Brink en Coby Bart leerden elkaar 68 jaar geleden kennen. Coby had een lekke band en Wim bracht haar naar huis. Nu vormen ze een briljant paar!

MUIDEN "Heeft ze verteld dat ik haar heb opgepikt met een lekke band?", lacht de 88-jarige Wim als zijn vrouw Coby (85) de telefoon aan hem doorgeeft. De twee kennen elkaar sinds juli 1952. Ze werden direct smoorverliefd op elkaar. Nu zijn ze 65 jaar getrouwd.

"Ik had vakantie", herinnert de geboren en getogen Muider zich. Samen met een vriend was hij gaan zwemmen op het strandje bij Muiderberg. "Halverwege de Hakkelaarsbrug zagen we twee meiden. De een had een lekke band." Bij het zien van de Amsterdamse Coby dacht hij: 'Wat een spetter, die moet ik vasthouden.' Hij bracht haar naar huis. "Sinds die tijd zijn we bij elkaar." Ook Coby viel als een blok voor de charmante jongeman uit Muiden ("ik vond hem een leuke gozer").

Vruchtbaar huwelijk

De prille liefde werd getest toen Wim van 1953 tot 1955 door de marine werd uitgezonden naar Curaçao. Maar het stel wachtte op elkaar en bleef van elkaars dagelijkse bezigheden op de hoogte door veel met elkaar te corresponderen. Vrij snel na terugkomst besloten de twee te trouwen. "Het was een hele leuke dag met vrij goed weer. Mijn schoonzus had de jurk gemaakt." Het werd een vruchtbaar huwelijk, want Coby en Wim kregen vijf kinderen: vier zoons en een dochter. "We hebben drie kleinkinderen en een achterkleinkind. Zo schattig", vertelt Coby. "Onze achterkleindochter is in december geboren, maar we hebben haar nog maar - vanwege corona - een paar keer kunnen vasthouden. Wel krijgen we elke dag een foto of een filmpje, maar we beleven haar op afstand."

Sluipmoordenaar

Het echtpaar heeft mentaal veel last van de coronapandemie. Ze hebben zelfs het bezoek van de burgemeester, die op de dag van het briljante feestje wilde langskomen, afgezegd. "We durfden het niet aan. Het virus is een sluipmoordenaar. Echt afschuwelijk. Je raakt jezelf hierdoor kwijt", zegt Coby. Om daar aan toe te voegen: "Maar daar heeft de hele wereld last van en niet wij alleen. Het is een geluk dat we nog gezond zijn en dat waarderen we ook." Haar verwachting is dat we nog zeker een half jaar met corona zitten opgescheept. "Daar bereiden we ons op voor."

Bruidegom: 'Halverwege de Hakkelaarsbrug zagen we twee meiden'

Vanwege corona is er geen feestje gepland, maar dankzij de kinderen, familie en vrienden worden Coby en Wim niet vergeten. Coby: "Toen onze bruidsdagen ingingen, krijgen we van de kinderen wekelijks bloemen. Zo leuk, zo ontroerend. En deze week komen ze om de dag allemaal langs. We hoeven enkel voor koffie en thee te zorgen, hebben ze gezegd. Ik ben zó trots op mijn kinderen", zegt ze liefdevol.