Afbeelding
Foto: Pixabay

Uitbater Grieks restaurant hoeft niet te ontruimen

BUSSUM De restauranthouder van Mezabar Het Griekse Eiland aan de Brinklaan in Bussum hoeft zijn restaurant op korte termijn niet te ontruimen. Dat heeft de kantonrechter in Lelystad vorige week bepaald.

De horeca-ondernemer die het pand aan de Brinklaan huurt, werd twee weken geleden door de verhuurder van het pand gedagvaard tijdens een kort geding. De verhuurder eiste dat de ondernemer op zeer korte termijn het pand zou verlaten, omdat het tweejarige huurcontract verlopen zou zijn. De ondernemer weigerde dit, omdat hij er vanuit ging dat er een contract lag voor minimaal vijf jaar lag.

Onduidelijk

De kantonrechter stelt de huurder in het gelijk. Uit de stukken blijkt dat de verhuurder in het opstellen van het contract niet duidelijke genoeg gecommuniceerd heeft met de verhuurder. Huurder en verhuurder gingen in 2018 met elkaar in zee. Op het pand aan de Brinklaan zat een horecabestemming, maar door de vorige uitbater had het pand een slechte naam gekregen en mocht het niet meer als café verpacht worden. Een restaurant lag voor de hand.

Proefperiode

Deze restauranthouder bleek geïnteresseerd in het pand. In eerste instantie werd hem een contract voor drie jaar aangeboden met een eventuele verlenging. Toen de ondernemer een proefperiode van een jaar in het contract wilde laten opnemen - om te kijken of het runnen van een restaurant op die plek wel haalbaar was- moest het contract worden aangepast. Het huurcontract werd veranderd in een eerste huurtermijn van twee jaar, gevolgd door een termijn van drie jaar. Welke contractuele gevolgen deze wijziging voor de horeca-ondernemer had, is niet met hem gecommuniceerd. De ondernemer ging er vanuit dat hij het pand voor een langere tijd kon huren.

Misverstand

Het misverstand dat daarna tussen verhuurder en huurder is ontstaan, komt volgens de kantonrechter volledig voor rekening van de verhuurder. De huurder is, aldus de kantonrechter, altijd duidelijk geweest dat hij het pand voor een langere tijd wilde huren.