Afbeelding

Alles komt door carona

GOOISE MEREN Op het moment dat je constateert dat je per dag meer NOS-pushberichten ontvangt dan WhatsAppberichten weet je dat de crisis compleet is.

Terwijl dergelijke pushberichten voorheen enkel werden ingezet voor vliegtuigrampen, liquidaties van onschuldige advocaten of een allesverwoestende tsunami, is het nu dagelijkse kost.

De records volgen elkaar in rap tempo op. Evenals de angstzaaiende quotes van het eindeloos aantal virologen dat ons land inmiddels rijk is. De absolute noodzaak vanuit de overheid om iedere keer op keer te wijzen op zijn of haar verantwoordelijkheid is begrijpelijk en terecht. Maar de aandachtsgeile roeptoeters die telkens niet-geverifieerde fabels de wereld in slingeren, zorgen alleen maar voor verwarring en onnodige angst.
Zo las ik al dat muggen het virus kunnen overbrengen, het virus beter gedijt in een vochtig klimaat en dat een heet bad en knoflook snuiven een besmetting juist zouden kunnen voorkomen. Allemaal lariekoek. Het is dan ook niet onlogisch dat mijn kinderen van 3 en 5 jaar oud inmiddels denken dat alles door ‘carona’ komt. Onze wereld draait al bijna een jaar rondom één thema en dat laat kinderen ook niet onberoerd.

Zo vroeg mijn dochter deze week of het door ‘carona’ kwam toen ik haar vertelde dat de appelstroop op was. En toen mijn auto na de eerste nachtvorst niet wilde starten, was haar treffende opmerking vanaf de achterbank ‘stomme carona’. Mijn zoon vroeg zich juist af waar die quarantaine nou precies was; ‘iedereen gaat ernaartoe, ik wil ook’ en ‘als ik later groot ben, mag ik dan ook thuiswerken?’

Boze boa

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik zelf ook weleens gebruikmaak van de situatie. Oeverloze 'ja maar'-discussies druk ik tegenwoordig simpel de kop in door de schuld te geven aan ‘carona’. Zo voorkom ik bijvoorbeeld dat ik hijgend in mijn mondkap minutenlang achter mijn kinderen aan moet rennen door de gangen van de Albert Heijn door te zeggen dat het nu eenmaal verplicht is voor kinderen om in de winkelwagen te zitten. Anders komt de grote boze boa.

Speeldates

Ook naschoolse speeldates met meer dan één vriendje zijn voorlopig niet toegestaan. Het risico op een groepsbesmetting tijdens het massaal blussen van een brand in Brandweerman Sam-pak is veel te groot. Waarschijnlijk niet geheel pedagogisch verwantwoord, maar wel erg prettig en een van de weinige voordelen van ‘carona’.

Vrijheden

Voor jonge kinderen die steeds meer besef krijgen van de wereld om hen heen is de coronatijd de status quo, zo blijkt. Eindeloos lange zomervakanties, de heimwee naar opa en oma en mondkapjes zijn de normaalste zaak van de wereld.
Wat een openbaring zal het zijn als zij op een dag ervaren welke vrijheden de oude wereld te bieden heeft. Een wereld waarin ze zich, net als hun ouders, gewoon weer druk kunnen maken om processierupsen, koopzondagen en het aantal zebrapaden in het dorp.

Paul
paul@marcomman.nl
marcomman.nl

De kinderen van columnist Paul Sluis.