Het bruidspaar samen met twee nichtjes van Trees.
Het bruidspaar samen met twee nichtjes van Trees. Foto: privécollectie

Bruidegom Gerard van Gelderen (86) uit Naarden: ‘De klik is er nog altijd’

Gerard van Gelderen (86) en Trees Boerrigter (85) zijn zestig jaar getrouwd. Locoburgemeester Alexander Luijten kwam hen namens de gemeente Gooise Meren feliciteren.

NAARDEN Gerard, geboren in Wijdewormer, ontmoette ‘zijn’ Trees in 1958. "Ik werkte bij de Nederlandse Spoorwegen met de standplaats Amsterdam. We hadden regelmatig met collega’s een gezellige avond, en op een van die avonden leerde ik Trees kennen.” Hij had direct een blik en een klik met haar. “En dat was het begin”, vertelt hij.

Ze trouwden op 22 oktober 1960 voor de wet en in de kerk in Maarn, de geboorteplaats van Trees, en kregen samen vier kinderen. Ze hebben ook vijf kleinkinderen en een achterkleinkind. “En de klik is er nog altijd. Zo kan wat begint met een gezellige avond zomaar je hele levensloop bepalen”, lacht Gerard.
Het getrouwde stel ging wonen in Amsterdam. Bij een ouder echtpaar huurden ze twee kleine bovenkamers. “Het was in 1960 niet makkelijk om woonruimte te vinden in Amsterdam.” Vooral Trees bleek de verhuizing vanuit Maarn, waar ze op het fabriekskantoor bij haar vader werkte, een té grote verandering. “Na alle vrijheid in Maarn kon ze in Amsterdam maar moeilijk wennen”, vertelt Gerard. “Ik had zeer onregelmatige diensten en soms ook weekenddienst en daarom besloten we na een half jaar om de baan bij de spoorwegen op te zeggen en terug te gaan naar Maarn.” Daar ging Gerard aan de slag bij zijn schoonvader, die samen met een compagnon een koper- en tinsmelterij/walserij had: De Pletterij Maarn. “Dat was 1 juni 1961”, herinnert de bruidegom zich. “Dat was tevens de datum dat het werken op de zaterdag niet meer hoefde: alle bedrijven gingen over op vijf keer negen uur werken per week. We kregen dus vrije weekenden, een luxe.”

In 1965 ging zijn schoonvader met pensioen en werd het bedrijf verkocht aan Billiton, toen nog onderdeel van Shell. Gerard: “In 1971 werden verschillende metaalbedrijven uit Loosduinen, Arnhem en Maarn samengevoegd in het pand van metaalbedrijf Van de Rijn in Naarden, die daar verder gingen onder de naam Nederlandse Witmetaalfabriek, de plek waar nu de ‘koninklijke’ Volvo is gevestigd (De Tinfabriek).” Omdat de kennis en vaardigheden voor het gieten en walsen van tin in Naarden niet aanwezig waren, werd er toch wel wat druk op Gerard uitgeoefend om met de fabriek mee te verhuizen, en zo gebeurde. “Komend voorjaar wonen wij vijftig jaar in Naarden.” Circa dertig jaar had Gerard de leiding in de tin-, plaat- en anodenwalserij. Toen hij zestig jaar werd kon hij gebruikmaken van de VUT (vervroegde uittreding).
Sindsdien vermaken Gerard en Trees zich prima. Ze hebben altijd veel belangstelling gehad voor de flora en fauna en bezochten tijdens vakanties dan ook graag bloemrijke plekken, zoals de bloemenrivièra in Frankrijk, Madeira of Oostenrijk. "Het was altijd een feest.” Nu, bij het oplopen van de leeftijd, komt de gezondheid meer en meer als een spelbreker opdagen. Om toch nog lang te kunnen blijven wonen op hun mooie plek met uitzicht over weilanden, doen zij waar mogelijk wat aanpassingen in en om het huis. "De tuin wat onderhoudsvriendelijker maken bijvoorbeeld”, vertelt de boerenzoon. "Ik heb ook veertig jaar kippen gehad, maar ben daar in januari mee gestopt. Ook had ik een volkstuin. En mijn vrouw was een liefhebber van tuinieren.”
Een feestje zit er vanwege het heersende coronavirus voorlopig niet in. "We hebben het voor ons uit geschoven en we hopen dat het er nog een keer van komt. Toen we vijftig jaar getrouwd waren zijn we een dag of drie naar Preston Palace geweest. Zoiets wilden we nu weer doen, want dat was iedereen goed bevallen.” Er was dan ook geen feestplanning, alleen de komst van de locoburgemeester Alexander Luijten stond genoteerd. "Onze dochter woont in Frankrijk en kon niet komen. Bovendien zijn onze andere kinderen heel voorzichtig met ons. Mijn vrouw moet namelijk driemaal per week naar het ziekenhuis om te dialyseren”, besluit Gerard. Hij wil voor aanstaande bruidsparen nog wel het geheim van een goed huwelijk meegeven: "Geven en nemen en dat in hele goede harmonie.”

Loco-burgemeester Luijten kwam op de koffie.