De zomerterrassen waren een succes. Wat gaan de ondernemers deze winter doen?
De zomerterrassen waren een succes. Wat gaan de ondernemers deze winter doen? Foto: Jaap van Hassel

Mokerslag voor horeca; hun deuren zijn de komende weken alwéér dicht

GOOISE MEREN Alle horecagelegenheden hebben vorige week hun deur voor vier weken moeten sluiten. En dat terwijl het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseerde om te onderzoeken of het mogelijk was om restaurants - geen drinkgelegenheden - open te houden. Natuurlijk met inachtneming van de coronamaatregelen. Dat advies is dus niet opgevolgd.

Rogier Jansen is al negentien jaar eigenaar van Café ‘t Raedthuys aan de Landstraat in Bussum. "Er is geen paniek, maar er moet wel wat gaan gebeuren.” Duidelijk is dat ‘t Raedthuys maaltijden - spareribs, sateetjes en pasta's - gaat bezorgen. "Gelukkig hebben onze medewerkers de juiste drive. Zij zeggen: we worden betaald, dus willen we ook werken.”
De vorige lockdown van de horeca, die drie maanden duurde, gebruikte Jansen om zijn café op te knappen. "Ik had een heel gezond winkeltje en ik ben er zonder zorgen doorheen gerold.” Toch is de situatie voor hem nu anders. "De afgelopen weken mochten we open zijn tot 22.00 uur, terwijl ons verdienmodel ligt tussen 22.00 en 03.00 uur.” Dat 2020 als ‘verloren' de boeken in gaat, staat volgens Jansen buiten kijf. "Eerst drie maanden dicht en nu vier weken.” Bovendien verwacht hij dat die termijn verlengd wordt tot zes à acht weken. "Ons bezorgplan moet dan ook zo resistent zijn dat we dat makkelijk twee à drie weken kunnen doortrekken.” Jansen twijfelt of hij zijn beoogde winterterras tot uitvoering moet brengen. Hij wilde het professioneel aanpakken en heeft hiervoor offertes ontvangen die tussen de 15.000 en 22.000 euro liggen. "Ga ik dat investeren in deze onzekere tijd?”
Ook Daan Westenburg van Feestcafé De Boemel, die eind september uit eigen beweging zijn café sloot, zegt dat er nu tenminste duidelijkheid is. "Ook met de nieuwe routekaart. Natuurlijk hoor je liever dat we weer wat meer mogen, maar dit zat eraan te komen." Dave Wiegert van Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat moet het kabinetnieuws even verwerken. Hij had deze strenge maatregelen juist niet verwacht. "Het wordt een lastige tijd. Zeker als het steunpakket niet wordt verbeterd. Met alleen afhaal kom je er ook niet, maar er zit niks anders op dan ervoor te gaan. Schouders eronder, heel hard werken en de positieve kant bekijken.”
"De sluiting is afschuwelijk voor de hele horeca”, reageert Eveline van der Boom van Restaurant Soigné aan de Kapelstraat in Bussum. Net als begin juni wordt Soigné@home weer opgepakt. "We worden overspoeld met reserveringen; we hebben er bijna honderd binnen. We gaan weer knallen”, zegt Eveline enthousiast. "Het is superleuk dat de mensen ons steunen.” Het 3-gangenmenu kan alleen worden afgehaald. "Bezorgen is niet haalbaar. Daarvoor werken we met een te klein team.”