Laan van Crailo.
Laan van Crailo. Foto: Projectbureau Crailo

Schadelijke stof chroom-6 bij te slopen panden op Crailo aangetroffen

De sloop van een aantal gebouwen op Crailo, waar over een paar jaar een nieuwe woonwijk moet staan, is momenteel in volle gang.

Bij de sloop van een aantal gebouwen op Crailo, op de grens tussen Bussum, Hilversum en Laren, is de schadelijke stof chroom-6 aangetroffen. Daarnaast wordt er - als die nieuwe wijk er eenmaal is - serieus gedacht aan een ondergrondse tunnel als verbinding met het ov-knooppunt bij Tergooi Blaricum.

Dat heeft de GEM Crailo B.V. (GEM) aan de colleges van burgemeester en wethouders van Hilversum, Gooise Meren en Laren laten weten. Deze Gemeenschappelijke Exploitatie Maatschappij is door de drie gemeenten in 2018 in het leven geroepen voor de uitvoering van de plannen binnen deze ‘parel van ‘t Gooi’, zoals wethouder Jorrit Eijbersen van Gooise Meren de nieuwe wijk met zo’n zeshonderd woningen vorig jaar nog omschreef.
Maar het duurt nog enige tijd voordat die nieuwe wijk er is. Inmiddels hebben er maai- en snoeiwerkzaamheden plaatsgevonden en zijn enkele panden gesloopt. Op dit moment worden er twee gebouwen op het voormalige azc-terrein circulair gesloopt. De te slopen panden, waar geen beperkingen gelden ten aanzien van ecologie, gaan binnenkort tegen de vlakte. Daarbij wordt vooraf onderzoek gedaan naar aanwezigheid van asbest, aldus de GEM in de brief. Bij het laatste onderzoek is er bij enkele gebouwen chroom-6 - een zeer giftige, kankerverwekkende en milieugevaarlijke stof - ontdekt.

Teerhoudend

In de budgetten voor sloop en sanering zit volgens de GEM voldoende ruimte om deze financiële tegenvaller op te vangen. Ondertussen zijn de sloopaannemer en de gebruikers van de panden hier direct over ingelicht. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat er risico's ontstaan. Aan het einde van dit jaar wordt op een aantal terreindelen de teerhoudende bovenlaag van het asfalt gefreesd en afgevoerd naar een erkend verwerker. Dit moet voorkomen dat de bodem verontreinigt. Later wordt de rest van het asfalt verwijderd en kan dit asfalt - omdat de teerhoudende laag is verwijderd - worden hergebruikt.
Verder wordt er werk gemaakt van de oproep vanuit de politiek om de omgeving verkeersveiliger te maken voor met name fietsers en voetgangers, in combinatie met de bereikbaarheid van het ov-knooppunt bij het Tergooi ziekenhuis. Onder regie van de regio Gooi en Vechtstreek werken vijf gemeenten, provincie en de GEM aan een haalbaarheidsonderzoek, waarbij nadrukkelijk in beeld is om te werken aan een duurzame en veilige oplossing, schrijft de GEM. "Onderzoek naar een kwalitatieve en sociaal veilige ondergrondse fiets/voetgangersverbinding is een zeer serieuze variant die bij de afweging voor een vervolgstudie wordt betrokken.

Ontwerpbestemmingsplan ter visie gelegd.

Impressie nieuwe woonwijk Crailo.