Een vrachtwagen trok met een kraan een bovenleiding kapot bij de spoorwegovergang aan de Herenstraat.
Een vrachtwagen trok met een kraan een bovenleiding kapot bij de spoorwegovergang aan de Herenstraat. Foto: Bob Awick

Treinverkeer ligt ruim 27 uur stil

BUSSUM Het treinverkeer rond Naarden-Bussum was sinds maandagochtend ontregeld nadat een vrachtwagen bij de spoorwegovergang 'Herenstraat' met een kraan de bovenleiding naar beneden trok. “De schade is erg groot”, meldde een woordvoerder van ProRail. Vanwege de veiligheid besloten specialisten van ProRail om bij de breuk de spanning van de bovenleiding te halen.

De complexiteit en omvang vielen helaas tegen. "Boven beide sporen was de bovenleiding onklaar.” Daardoor reden er tot dinsdag zeker 13.00 uur geen treinen.

Honderden meters

In de nacht van maandag op dinsdag is door monteurs en hoogspanningsspecialisten veel werk verzet. “Honderden meters bovenleidingsbedrading is opnieuw ingehangen. Systemen worden gecontroleerd en waar nodig vervangen.” De storing was rond 13.00 uur verholpen. Door het incident strandden vijf treinen, waarvan een aantal al snel op eigen kracht weer kon vertrekken. In een van de treinen zaten tientallen reizigers die door incidentenbestrijders van ProRail per bus zijn geëvacueerd. De stilgevallen trein is door een locomotief weggesleept.

Ruim een dag

Daarna werd de schade opgenomen en zijn monteurs ingevlogen. Materialen en apparatuur werden ter plaatse gebracht, waarna de werkzaamheden startten. Deze namen ruim 27 uur in beslag.