De VVD vindt de inzameling van PMD sowieso nauwelijks zinvol.
De VVD vindt de inzameling van PMD sowieso nauwelijks zinvol. Foto: PR

Motie: pmd-zakken terug in supermarkt

GOOISE MEREN Het plotseling stopzetten door de GAD van de verstrekking van de gele pmd-zakken bij de supermarkten is bij de VVD Gooise Meren in het verkeerde keelgat geschoten. “Wij vinden de maatregel onbegrijpelijk voor zowel inwoners als voor de recycling”, zegt raadslid Hugo Bellaart, die tevens woordvoerder is op dit dossier.

De GAD maakte vorige maand bekend dat de zakken straks niet meer bij de supermarkt liggen, maar alleen nog af te halen zijn bij de GAD scheidingsstations of online te bestellen. Volgens de afvaldienst kunnen inmiddels de meeste inwoners hun plastic, blik en drinkpakken kwijt in de pmd-container aan huis of in de wijk. De VVD diende samen met Hart voor BNM een motie in om deze bezuinigingsmaatregel terug te draaien.

Ernstige milieuschade

“Wij pleiten al een tijdje voor de stopzetting van plastic-, metaal- en drankkarton (pmd)-inzameling”, gaat Bellaart verder. “De inzameling is nauwelijks zinvol en er is meer dan een vermoeden van ernstige milieuschade door plasticafval ver weg. De kosten van inzameling zijn bovendien hoog, terwijl van inwoners van alles wordt gevraagd. Maar stopzetting gaat niet van de ene op de andere dag. Zolang pmd dan toch nog in het huishouden wordt gescheiden, moet het de inwoners niet ook nog eens moeilijk worden gemaakt."
De VVD en Hart voor BNM vinden de maatregel irrationeel voor zowel inwoners als voor de recycling. Richard de Rooij, woordvoerder Hart voor BNM: "Voor huishoudens in een buurt met ondergrondse containers, zoals onder andere Naarden-Vesting en Muiden, is de gele doorzichtige zak essentieel voor de weg van de woning naar de container."

Maar ook voor huishoudens met een kliko in de tuin is de gele zak belangrijk, licht De Rooij toe. "Je loopt niet voor iedere verpakking naar je kliko. En als mensen gewone vuilniszakken gaan gebruiken, leidt dat tot vervuiling van pmd. Het is opmerkelijk dat de GAD twee jaar na invoering van pmd-inzameling aan huis het de inwoners nu moeilijker gaat maken”, aldus Richard de Rooij.