Eind oktober opent een tweede teststraat in Huizen op de parkeerplaats van zwembad Sijsjesberg aan de Ericaweg.
Eind oktober opent een tweede teststraat in Huizen op de parkeerplaats van zwembad Sijsjesberg aan de Ericaweg. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Stijging coronabesmettingen zet door: vanzelf 'zeer ernstig'

Ondanks de slechte cijfers zijn er, met name in de weekenden, nog altijd huisfeesten, zo schrijft Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

GOOISE MEREN Als het aantal coronabesmettingen in regio Gooi en Vechtstreek zo blijft doorzetten, komt deze regio vanzelf in de categorie ‘zeer ernstig’ (meer dan 250 besmettingen per 100.000 inwoners per week).

Dat schrijft de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek in de wekelijkse nieuwsbrief aan alle Gooise gemeenteraadsleden. Gevreesd wordt daarbij dat het aantal huisfeesten toeneemt nu de horeca de deuren heeft moeten sluiten. “Mensen zoeken naar alternatieven voor de horeca. Een opvallend signaal was dat er tijdens de vorige sluiting veel meldingen waren van samenscholing. Het is denkbaar dat er de komende periode een toename zal zijn in het aantal samenscholingsincidenten", aldus de veiligheidsregio. Tot dusver zijn er echter relatief weinig coronagerelateerde incidenten geweest in de politie-eenheid Midden-Nederland. Ook zijn er geen concrete signalen in deze regio die duiden op onaangekondigde demonstraties.

Cijfers stijgen

Dan het aantal besmettingen. Op het Corona Dashboard van de GGD Gooi en Vechtstreek (dinsdag 20 oktober) staat dat de afgelopen week 786 mensen uit Gooi en Vechtstreek een positieve uitslag kregen. De teststraat van de GGD bij De Zandzee in Bussum kreeg van 5.469 mogelijk besmette mensen bezoek, waarvan er 647 mensen (ook van buiten de regio) een positieve uitslag kregen. Ook de stijging van het aantal mensen dat in het ziekenhuis en op de IC’s opgenomen wordt, zet door. Sinds de uitbraak van het virus zijn er 77 inwoners van ‘t Gooi en de Vechtstreek overleden, waarvan 55 gemeld door verpleeghuizen.

Extra testen

Inmiddels is de tescapaciteit - met ook een lijn voor fietsers - verhoogd naar 700 testen per dag. Eind oktober opent de GGD een tweede teststraat in Huizen op de parkeerplaats van zwembad Sijsjesberg aan de Ericaweg, omdat er behoefte is aan een extra locatie. Daarnaast is er een commerciële sneltestlocatie op de Franciscusweg in Hilversum (zie foto hierboven). “Het beeld is dat de zorg de opname van het aantal patiënten op dit moment nog aan kan”, schrijft de veiligheidsregio. “Wel is de druk op het personeel onverminderd hoog.”

Gevoelsmatige dreiging

Met de snelle toename van infecties schatten mensen de kans om zelf besmet te raken hoger in dan zes weken eerder (was 10 procent, nu 18 procent). Vijf van de tien mensen maken zich zorgen en drie van de tien voelen zich hulpeloos, bang en ervaren stress. Deze gevoelsmatige dreiging van het nieuwe coronavirus komt daarmee weer op het niveau van april 2020. Dat blijkt uit de zevende ronde van het gedragsonderzoek van het RIVM en GGD's dat begin oktober (direct na de persconferentie van 29 september en vóór de nieuwe maatregelen van 13 oktober) is afgenomen.
Mensen geven aan in veel situaties weer vaker afstand te houden en vinden dat dit ook wat makkelijker is geworden. Het draagvlak voor drukte mijden en 1,5 meter afstand houden is hoger dan tevoren (boven de 90 procent). En ondanks de belasting van de GGD-teststraten is het percentage mensen met klachten dat zich getest heeft, gelijk gebleven (42 procent versus 45 procent zes weken eerder).

Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren (links) en René Stumpel, directeur Publieke Gezondheid van de GGD Gooi en Vechtstreek bij de teststraat in Bussum.