115.000 euro krediet voor pand De Vonk

BUSSUM Het pand De Vonk aan de Nassaulaan 43 mag niet geheel verloren gaan. Het college van B en W vraagt de raadsleden een bedrag van 115.000 euro beschikbaar te stellen om aan de slag te gaan met de voorbereidingen om het pand (deels) te behouden. Het voorstel staat voor 21 oktober op de raadsagenda.

B en W vinden dat een opgeknapt pand De Vonk bijdraagt aan de vitaliteit en gastvrijheid van het centrum van Bussum. Het krediet is nodig om een weloverwogen keuze te kunnen maken over het toekomstige gebruik van De Vonk. Voor het college is al wel helder dat de beeldbepalende voorgevel in ieder geval moet blijven. Ook als uit de onderzoeken blijkt dat de keuze op sloop/nieuwbouw gaat vallen. Bij nieuwbouw wordt ook de achterzijde van het gebouw bij het hoofdvolume betrokken.
B en W geven overigens nog geen invulling aan het toekomstige gebruik. De begane grond kan een winkel-, maatschappelijke, culturele of horecafunctie krijgen, waarbij op de verdiepingen wonen wordt toegestaan. Maar eerst willen B en W dus weten hoe de bouwkundige en constructieve staat van De Vonk is. Ook zijn een asbestinventarisatie, een bouwfysische schouwing met betrekking tot licht, warmte, lucht, vocht en geluid, een bestemmingsplantoetsing (inclusief een Natura 2000-toetsing) en flora- en fauna-onderzoek nodig. En hoe goed (of slecht) is de fundering van het pand?
Hoe hoog de bouwkosten voor het opknappen of sloop/nieuwbouw gaan uitvallen, is nog niet te zeggen. Dat is mede afhankelijk van de opbrengsten uit beheer en exploitatie van het toekomstige gebruik. In het tweede kwartaal van 2021 komt het college met een definitief raadsvoorstel voor De Vonk.

5 Veiligheid rond De Vonk


Webinar over Brediusterrein

MUIDEN De gemeente organiseert dinsdag 20 oktober om 19.00 uur via Zoom een webinar waarin wordt uitgelegd wat er in het ontwerpbestemmingsplan 'Brediusterrein' staat. Ook wordt een toelichting gegeven op het ontwerpbeeldkwaliteitsplan. Op het Brediusterrein komen naast de aangelegde sportvelden nog een sporthal en negentig woningen. Om de woningen te kunnen realiseren is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.