Het testen van mogelijk besmette mensen duurt nog altijd voort.
Het testen van mogelijk besmette mensen duurt nog altijd voort. Foto: © Bob Awick

Uitbreiding van capaciteit coronateststraat

BUSSUM De GGD Gooi en Vechtstreek heeft de capaciteit van de teststraat bij De Zandzee aan de Struikheiweg uitgebreid van 550 naar 700 testen per dag. “We hebben daar ook een lijn speciaal voor fietsers geopend, omdat er regelmatig inwoners zijn die niet met de auto komen”, laat een GGD-woordvoerder weten.

Ook is de gezondheidsdienst op zoek naar een tweede en mogelijk ook derde testlocatie in de regio. Het uitbreiden van de testlijnen is afgestemd op de landelijke labcapaciteit. “Zodra het ministerie van VWS meer capaciteit heeft geregeld, breiden wij nog verder uit. Dat is nodig omdat in alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen het aantal meldingen nog steeds verder toeneemt. "Helaas is er nog geen dalende lijn ingezet en dat is erg zorgelijk", gaat de woordvoerder verder.
In welke gemeente de uitbreiding van de testlocatie gaat plaatsvinden, wordt nog deze maand duidelijk. De eerder geplande tweede testlocatie - bij de brandweerkazerne in Loosdrecht - gaat het in ieder geval niet worden. "Die is te klein. De nieuwe testlocatie(s) moet(en) groot zijn, zodat we voldoende ruimte hebben."

In de afgelopen week (7 tot en met 13 oktober) zijn er landelijk 43.903 mensen positief getest. "Ruim 16.000 meer dan in de week daarvoor, een stijging van 60 procent. Tot op heden is er nog geen effect te zien van de landelijke maatregelen die op 29 september zijn ingegaan. Het aantal meldingen van positief geteste personen toont nog geen stabilisatie", meldt het RIVM. In alle leeftijdscategorieën neemt het aantal besmettingen toe. In de regio Gooi en Vechtstreek zijn er de afgelopen dagen 267 positief geteste inwoners bij gekomen. Landelijk staat deze regio hiermee op de negende plaats.

Het virus duikt overal op, vooral in verpleeghuizen en op scholen. Zo ging het Willem de Zwijger College in Bussum drie dagen voor de herfstvakantie dicht. "Helaas is ook onze school de laatste dagen flink geraakt door het coronavirus”, liet Jan Adels, rector van het Willem de Zwijger College, zijn leerlingen en hun ouders vorige week weten. "De afgelopen dagen is het aantal besmettingen van leerlingen en collega's snel toegenomen." Er waren acht leerlingen en vier leerkrachten positief getest. Van die vier docenten hadden er twee lesgegeven in veel jaarlagen. "Om deze reden hebben wij besloten dat alle lessen op woensdag, donderdag en vrijdag online plaatsvinden. De meeste geplande toetsen gaan door. De omstandigheden waaronder de toetsen worden afgenomen zijn veilig.”