[th en hella haase] Schrijvers zoals Jan Wolkers en Hella Haase kwamen in de jaren 70 voor de Volksuniversiteit N-B spreken
[th en hella haase] Schrijvers zoals Jan Wolkers en Hella Haase kwamen in de jaren 70 voor de Volksuniversiteit N-B spreken Foto:

100 jaar Volksuniversiteit Naarden-Bussum: vanaf 1945 tot heden

Na de Tweede Wereldoorlog zette de groei van de VU Naarden-Bussum zich voort. Het ledental werd meer dan verdubbeld tot tegen de 1500. De aantrekkingskracht van de VU op de jeugd was helaas vrij gering. Pogingen om arbeiders te trekken met een aparte afdeling volksontwikkeling lukten niet. Namen van populaire sprekers in de jaren 50 en 60 waren de Bussumse arts dr. Elsa Pereira d’Oliveira, parapsycholoog W.H.C. Tenhaeff, Garmt Stuiveling (literatuur) en prof. M.A. Beek over opgravingen in het Midden-Oosten. Schrijvers als Ed Hoornik en Hella Haasse waren populair. Verder wereldreiziger en filmer mr. Th. Regout en de anthropoloog Paul Julien over zijn expedities in donker Afrika. Talencursussen namen een hoge vlucht. Animo voor muziek- en toneelbezoek liep echter terug: men ging liever naar Amsterdam of Hilversum.

Aan het einde van de jaren 50 begon het ledental te slinken. De televisie hield de mensen thuis. In 1963 kwam er een einde aan de toneelvoorstellingen in Concordia. Wel ging men door met kamermuziek en recitals. Daar had men al een grote reputatie mee opgebouwd door topsolisten door de zangeressen Aafje Heynis en Kathleen Ferrier en de musici Jaap Stotijn en Herman Krebbers naar Bussum te halen. Ook bleef er aandacht voor kleinkunst (de chansonnière Georgette Hagedoorn en de cabaretgroep van Rinus Ferdinandusse bijvoorbeeld).

Men probeerde het tij te keren door ook doe-het-zelf cursussen te gaan organiseren, met medewerking van de LTS in Bussum (vanaf seizoen 1962/63). Het liep niet.

De malaisestemming waarin de VU N-B toen verkeerde kan goed geïllustreerd worden uit het voorstel in december 1967 om de Volksuniversiteit maar op te heffen. In de jaren 70 ging het weer beter: Jan Wolkers gaf een lezing; Jan Vrijman kwam over Karel Appel spreken en Dr. A. Rama Polderman over yoga. Het ledental steeg weer. Werkcursussen kregen de overhand, de taalcursussen werden uitgebreid met Nederlands aan buitenlandse arbeiders. In 1978 werd de onderafdeling Muiden, Muiderberg, Weesp opgericht.

In 1983 kreeg de VU N-B een eigen onderkomen: de voormalige pastorie van de St.Vituskerk aan de Brinklaan. In 1990 werd de vereniging VU N-B omgezet in een stichting. In 1996 verhuisde men naar de vml. Fatima- en Jozefschool aan de Ceintuurbaan.

Behalve door verspreiding van het cursusboekje waren ook de jaarlijkse Open Dagen goed voor meer bekendheid en inschrijvingen. In de jaren daarna kwamen en huis-aan-huis bladen waarin cursussen en andere activiteiten bekend gemaakt werden.

In 2006 verhuisde de VU naar het gebouw van de Bibliotheek Bussum. Nieuwe ontwikkelingen rond het 90-jarig bestaan in 2010 waren: Een kwaliteitszorgsysteem met daaraan gekoppeld een Erkenningsregeling, een website, het digitaal verspreiden van nieuwsbrieven en samenwerking met de bibliotheek. Men experimenteerde ook met thema’s, waaromheen activiteiten werden georganiseerd. Zo was er een jaar met het thema Italië.

VU N-B is thans één van de organisaties die kennis, vorming en ontspanning op klassieke en moderne manieren aan de bewoners van de regio aanbiedt. Met nieuwe initiatieven is de VU N-B bezig zich te onderscheiden. Naast lezingen over kunst, cultuur en geschiedenis bevat het programma bridgecursussen en sinds kort ook muzieklezingen. Nieuwe ontwikkelingen zijn de invoering van online cursussen en de samenwerking met de ‘VU Het Gooi’.

Klaas Oosterom

Afbeelding
Afbeelding
Het logo van VU N-B rond 2010
Het logo van VU N-B rond 1980
Voorzijde programmaboekje najaar 2020
De eerste eigen locatie van VU N-B van 1983 tot 1996: vlm. pastorie St. Vituskerk
] Bibliotheek Bussum, waar de VU N-B sinds 2006 gevestigd is