Jan des Bouvrie is aan zijn laatste reis begonnen.
Jan des Bouvrie is aan zijn laatste reis begonnen. Foto: Andreas van der Schaaf

Iconische interieurontwerper Jan des Bouvrie (78) overleden

Nederlands bekendste interieurarchitect Jan des Bouvrie is zondagmorgen in het bijzijn van zijn familie overleden. Hij werd 78 jaar.

NAARDEN Interieurontwerper Jan des Bouvrie is zondagmorgen in de liefdevolle armen van zijn vrouw Monique (58) en omringd door zijn kinderen Jan, Bo, Nicole en Jean-Marc thuis - met het raam open - in zijn woonplaats Naarden op 78-jarige leeftijd ingeslapen. Des Bouvrie, die al een poosje ziek was en onder meer aan prostaatkanker leed, heeft het moment van zijn laatste reis zelf gekozen. In de dagen voorafgaand aan zijn heegaan, nam hij - vaak onder het genot van een glas wijn - afscheid van zijn vrienden.

Des Bouvrie, fervent kunstverzamelaar en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (2008), was enig kind. Hij werd op 3 augustus 1942 geboren op een bovenkamertje (zonder ramen) in Bussum, waar zijn ouders een meubelzaak hadden. "Instinctief heb ik altijd het licht gezocht", zei hij daar ooit over.

Hij kocht ruim twintig jaar geleden samen met zijn echtgenote Monique Het Arsenaal aan de Kooltjesbuurt 1. Het verwaarloosde, leegstaande monumentale pand in Naarden-Vesting gebruikte hij als woonwinkel en showroom voor zijn ontwerpen. Tegenwoordig is Het Arsenaal de basis waar lifestyle, design & art samenkomen. Daar maakt Studio Des Bouvrie nog altijd deel van uit.

De iconische interieurontwerper werd vooral bekend door zijn strakke, symmetrische ontwerpen, met wit als overheersende kleur. In 1969 brak hij door met zijn kubusbank, een ontwerp dat later werd opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Jan des Bouvrie, die het bruine interieur in de huiskamer wegpoetste, ontwierp in samenwerking met Lars Snellaar voor Love It! Chairity een prachtige stoel genaamd Love it!, die gekoppeld is aan de stichting Met je hart, die afrekent met eenzaamheid onder ouderen en hen ook verbindt.

Op de website van Studio Des Bouvrie staat onder meer: 'Jan des Bouvrie, kleurrijk als hij was, maakte de wereld licht en wit. Jan wist dat alles wat werkelijk groots en inspirerend is, gecreƫerd moet worden door een individu dat kan werken in volledige vrijheid. Geschraagd door een ijzeren wil en een moordende discipline, constant gevoed door een ongebreidelde fantasie, veranderde Jan alles wat onmogelijk leek in een kans. De dood verliest zijn verschrikking als je zoals Jan alle obstakels en beperkingen hebt weggemaaid, en omgeven door alles wat je lief is, je laatste adem de wereld in slingert.'

Des Bouvrie opende in februari 2020 in Bussum het pand van Voorma en Walch Makelaars.