Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Verbod grote groepen honden GNR

BUSSUM Vanaf volgend jaar zomer mogen er maximaal drie honden per begeleider mee in de natuur van het Goois Natuurreservaat (GNR). Het betekent dat hondenuitlaatservices (hussen) met het huidige aantal honden niet meer welkom zijn.

Op dit moment zijn de natuurterreinen van GNR de enige in de regio waar hussen zonder vergunning en zonder te betalen hun honden kunnen uitlaten. Wekelijks komen er ruim 45 busjes meerdere malen per week, niet alleen uit het Gooi, maar ook uit Amsterdam, Almere en Utrecht. “De druk op de natuur neemt sterk toe, evenals de ervaren overlast van loslopende honden door recreanten en dieren”, aldus het GNR. Daarnaast hebben ook bezoekers van het Goois Natuurreservaat steeds vaker last van de grote groepen loslopende honden.
De verwachting van uitlaatservices in het Gooi was dat het GNR met vergunningen zou gaan werken, waardoor de busjes vanuit andere steden geweerd zouden worden. “Maar ik had nooit verwacht dat het GNR dit rigoureuze besluit zou nemen”, vertelt Jessica Pijpers van uitlaatservice VIP Dogs and Cats uit Bussum. “Nu zijn wij in onze eigen regio ook de dupe en kunnen we nergens meer terecht, want waar moeten we naartoe?" Het besluit zorgt voor slapeloze nachten bij de eigenaren van de uitlaatdiensten, die bang zijn hun bedrijf te verliezen.

Lees het hele interview met Jessica Pijpers op Extra