Erfgooiersvergadering 1914.
Erfgooiersvergadering 1914. Foto: Picasa

Over de Erfgooiers

De Eerste Jaarlijksche Algemeene Vergadering van Stad en Lande van Gooiland in de Groote Kerk te Naarden.

Deze vereeniging, éénig in haar soort in ons land, wegens haar origineel, historisch karakter, kwam tot stand door de Erfgooierswet 1912, die een einde maakte aan velerlei moeilijkheden, geschillen en conflicten, die omtrent het bezit der uitgestrekte gronden en de gebruiksrechten der Erfgooiers waren ontstaan. Het aantal meerderjarige mannelijke erfgooiers bedraagt ruim 1450, terwijl jaarlijks ongeveer 2000 stuks vee geweid worden. De voorzitter, thans de heer E. Luden (de verdienstelijke Luitenant-Kolonel-Landweerdistrictscommandant) wordt door de Kroon benoemd: het overige aantal bestuursleden bedraagt 14. Als een merkwaardigheid moet vermeld worden, dat in 1811 voor het laatst in dezelfde kerk vergaderd        was. De in de wet vereischte nieuwe reglementen zijn zonder eenige belangrijke wijziging aangenomen door de ongeveer 300 aanwezige leden. Uit: De Prins der geïllustreerde bladen van 9 Mei 1914.

Op vrijdag 9 oktober 10.00 uur is er een lezing/presentatie
over de geschiedenis van de Erfgooiers in de bibliotheek
van Bussum. Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum verzorgt deze lezing. Opgeven is verplicht. T: 035- 6973000 of
E: bussum@bibliotheekgooienmeer.nl. Toegang gratis.

De Historische Kring heeft een aantal interessante boeken over de erfgooiers die in de laatste 100 jaar zijn verschenen:




Oproep

Voor deze rubriek zoeken wij mensen die artikelen kunnen schrijven of samenstellen, met name artikelen die over de geschiedenis van Naarden gaan. Meer informatie: Klaas Oosterom, oosteromnc@gmail.com.

2017. Koos Breukel: Erfgooiers geportretteerd. Foto’s van
 mannen en vrouwen en families. 
Koos Breugel was de fotograaf. In de boekhandel nog te koop.
2019. Anton Kos: Erfgooiers. Stad en Lande van Gooiland. 
Anton is dé onderzoeker en 
kenner van de geschiedenis van de erfgooier. Het boekje geeft een overzicht en is in de boekhandel te koop.
2007. Anton Kos en Karin 
Abrahamse: Erfgooiers, ten 
eeuwigen dage. Het standaardwerk over de geschiedenis. Uitverkocht. Wordt soms nog tweedehands 
aangeboden.
1930. Emil Luden: Het Gooi en de Erfgooiers. Luden was de onafhankelijke voorzitter van vereniging Stad en Lande sinds 1912, benoemd door de kroon. Hij schetst hoe sinds 1912 het unieke erfgooierssysteem bij de tijd is gebracht.
1984. Eppo Doeve: De geschiedenis van het Gooi en zijn erfgooiers. Klein zakboekje met de geschiedenis in kleurrijke tekeningen. De originele paneelschilderingen hangen in het 
gemeentehuis van Huizen.
[1968. Dr. A.C.J. de Vrankrijker: Stad en Lande van Gooiland. De 
Gooise historicus schreef dit boekje vlak voor de opheffing van de 
vereniging. Hij schetst onder meer 
de problemen in de laatste decennia, die tot de opheffing hebben geleid.