Ravage in één van de auto's.
Ravage in één van de auto's.

Bewoners Rembrandtkwartier zijn klaar met boefjes

NAARDEN De bewoners van het Rembrandtkwartier zijn de boefjes - waarschijnlijk een georganiseerde bende - in hun jaren-30-wijk meer dan zat. Camera’s aan de vijf in/uitgangen in de wijk zouden het probleem kunnen oplossen.

De burgemeester kan hiervoor toestemming verlenen, meent een bewoner van de Jan Steenlaan. Het is dan ook een oproep aan hem om in actie te komen. “Dan wil ik ook nog wel langs de deuren gaan om handtekeningen op te halen om te laten zien dat een meerderheid van de buurt vóór het plaatsen van camera’s is, mits de beelden gebruikt worden om de criminelen te pakken. Dat is ook redelijk simpel op te zetten. Er zijn lage camera’s die alleen de nummerborden pakken en waarbij het gezicht van de bestuurder zichtbaar is.”
Al jarenlang wordt de buurt geteisterd door inbraken in woningen en auto’s. Dit jaar heeft al tweemaal een politiehelikopter in de lucht gehangen om inbrekers op te sporen. Bewoners zagen daarbij de politie te voet door hun tuinen struinen. En afgelopen week - in de nacht van woensdag op donderdag - vonden er zes (!) auto-inbraken (vijf BMW’s en een Skoda) plaats. In een enkel geval werd zelfs grof geweld gebruikt en werden gaten in de portieren gemaakt om de auto te ontgrendelen. De schade ligt tussen de 50.000 en 60.000 euro. “En die gasten in Oost-Europa lachen zich een kriek”, zegt de bewoner, die dit keer overigens ook zelf slachtoffer is.
Uit de auto van zijn vrouw - een BMW - is een leren M-stuurtje (al snel zo’n slordige 700 euro) en de boordcomputer gestolen. Aan de auto was verder geen braakschade. “In negen van de tien gevallen gaat het om BMW’s”, vertelt hij. De BMW van het slachtoffer heeft keyless entry. “Dat betekent dat de auto vanzelf opent als ze de sleutel in haar broekzak heeft.” Het vermoeden is dat de autokrakers het signaal vanaf het huis naar de auto versterkt hebben. Hierdoor is ook het autoalarm niet afgegaan. Het is in ieder geval voor de Jan Steenlaan-bewoner reden om bij aanschaf van een andere auto niet meer voor het merk BWM te kiezen.
Het gevoel van onveiligheid in de wijk met voornamelijk twee-onder-een-kapwoningen is groot. Bewoners die hier nog maar een jaar wonen maar waar inmiddels al wel is ingebroken, hebben al alarm op hun woning laten zetten. “Het is écht een ongekend probleem in de wijk." Er is ook angst. “Het is een serieus probleem en daarom moet er iets structureels gebeuren. We zijn er écht klaar mee!"
Wijkagent Robin Vlug laat weten dat de betrokkenen aangifte hebben gedaan. "We zijn nu bezig met onderzoek."

Screenshot van camerbeeld van een inbreker.