De droom van de parochianen van de Boskapel is hiermee werkelijkheid geworden.
De droom van de parochianen van de Boskapel is hiermee werkelijkheid geworden. Foto: © Bob Awick

Feestelijke gebeurtenis op de Brink, maar er was geen tijd voor polonaise

MUIDERBERG De gloednieuwe wegkapel Maria Koningin van de Vrede aan de Brink 29 is zaterdag door pastoor Jules Dresmé ingezegend. De droom van de parochianen van de Boskapel is hiermee werkelijkheid geworden. Het zaadje voor dit project werd na de laatste viering in 2012 - tijdens de nazit - al geplant. In 2015 kwamen de eerste schetsen en in 2017 is de bouwvergunning door de gemeente afgegeven.

Het was een feestelijke gebeurtenis, maar in verband met het heersende coronavirus was er geen tijd voor polonaise, vertelt Leo Ruiter, bestuurslid en ceremoniemeester van de R.K. Parochie van Levend Water (fusieparochie H. Laurentius (Weesp) en de H. Nicolaas uit Muiden/Muiderberg). Onder de genodigden waren ook burgemeester Han ter Heegde en wethouder Alexander Luijten. De kapel staat in de tuin van de voormalige Boskapel. Bij de verkoop (2018) van de dependance van de Nicolaaskerk in Muiderberg (de Boskapel was van 1954 tot 2012 in gebruik als kerkzaal van katholieke parochianen) heeft de verkopende partij de kopende partij gevraagd om een stukje in de tuin voor de wegkapel te reserveren. Dat is in de verkoopvoorwaarden opgenomen.
Het nieuwe ‘stand alone’ gebouwtje, waar parochianen van Levend Water maar ook mensen die onderweg zijn hun rustmomentje kunnen vinden, staat direct aan de openbare weg. “Het is 2,5 meter breed en 3,5 meter hoog. Je kunt één meter naar binnen stappen. Er zijn twee bankjes en er hangt een Mariabeeld. Het is een open gebouwtje mét zinken dakje. Het metselwerk is specialistisch, bestaat uit vele vormen en is uitgevoerd door de firma Aantjes, die ook de verbouw van de Boskapel, in opdracht van de nieuwe eigenaar, heeft gedaan. De realisatie van de wegkapel heeft nog geen 15.000 euro gekost. Weliswaar een behoorlijk bedrag, maar we vonden het heel belangrijk dat we daar als kerk iets zouden achterlaten.” In de tuin van de huidige Boskapel-eigenaar, een Muiderberger die het pand helemaal stripte en ombouwde tot woonhuis, staat tegenwoordig ook de klokkenstoel, een houten bouwwerk met luidklok. Die werd zaterdag sinds lange tijd weer geluid. In het verleden is de klok ook gebruikt bij de 4 meiherdenking. Of dat volgend jaar ook gaat gebeuren is aan de nieuwe bewoners. De bouw van de wegkapel stond onder leiding van Dick Marjot. Hij deed ook al het tekenwerk, de bouwvoorbereiding en de uitbesteding met aannemers. Daarnaast werkte hij samen met Gerard van Bekkum uit Weesp en Wim de Nijs uit Muiden aan de houten timpaan (het driehoekige gevelveld van de wegkapel), de luifel, de steunen en de Mariavitrine, waarin het houten Mariabeeldje uit de Boskapel is terug te vinden. “Door corona heeft ons werk een tijdje stilgelegen, al gingen we thuis individueel verder. Half augustus zijn we op het gemetselde onderwerk gaan bouwen”, vertelt bouwkundige Marjot. “Het was heerlijk om hier met collega’s aan te werken. Ook de belangstelling en lovende woorden van voorbijgangers waren een ware inspiratie voor ons om het mooi af te maken.”