Marjolijn Bruurs.
Marjolijn Bruurs. Foto: Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

Zandhaas Marjolijn Bruurs (54) opende in 2004 dorpssalon Mooi Muiderberg en is initiatiefnemer van Mantelzorgelijk.nl.

Waar ben je druk mee?
"Stichting Mantelzorgelijk, het grootste online-expertiseplatform door en voor mantelzorgers, werkt aan een gelijkwaardige rol en positie van mantelzorg in de participatiesamenleving van Nederland. Vanuit ervaringsdeskundigheid komen wij op voor de belangen van mantelzorgers. In ons land zorgen momenteel 4,4 miljoen mensen belangeloos en vanuit het hart voor een dierbare. De grootste groep doet dat naast hun eigen leven, werk en gezin. Dat vraagt vaak vele offers. In de toekomst zullen er alleen maar meer mantelzorgers bij komen. Geloof me, mantelzorg gaat ons uiteindelijk allemaal aan: je bent het, je wordt het of je krijgt het."

Hoe houd jij het uit in coronatijd?
"Met een contactberoep mocht ik tijdens de lockdown niet werken en sloten we de salon. Dat was vrij heftig. Inmiddels zijn we gelukkig weer open. Even voor de lockdown kwam er een eind aan acht jaar intensief zorgen voor mijn vader. Hij overleed eind februari. Vier weken daarna overleed mijn schoonvader aan corona. De hele lockdownperiode was dus een tijd van verdriet, rouw en bezinning, maar ik heb me in die tijd ook heel nuttig kunnen maken voor Mantelzorgelijk. Omdat alle zorg en ondersteuning voor hen wegviel toen Nederland op slot ging zijn we hulplijnen gestart. Dat was hard nodig en wij waren een van de weinige organisaties die bereikbaar bleven. Inmiddels zijn veel regels versoepeld, maar voor mantelzorgers is het nog steeds vrij problematisch."

Wie verdient een pluim?
"Alle mantelzorgers in onze gemeente, maar liever nog dan die pluim: écht goed geregelde ondersteuning voor deze groep. Dat is hard nodig! Zeker tijdens de coronacrisis is gebleken hoe kwetsbaar mantelzorgers zijn. Daar moeten we in Nederland echt oog voor houden en oplossingen voor bedenken."