De burgemeester onthulde de eerste infozuil.
De burgemeester onthulde de eerste infozuil. Foto: © Bob Awick

VVG plaatst informatiezuil bij zandafgraving Het Mouwtje

BUSSUM De Vereniging Vrienden van het Gooi (VVG) heeft vorige week - na samenspraak met de gemeente Gooise Meren - de eerste informatiezuil over zandwinning onthuld. Die staat boven aan de Huizerweg, ter hoogte van de rotonde, met weids uitzicht over het lager gelegen gebied.

Het Mouwtje is hiervoor een uitgelezen plek, temeer omdat veel mensen dit park niet direct als zandafgraving herkennen. De overige borden zullen bij de zanderijen die eigendom zijn van het GNR worden geplaatst.
De VVG heeft een tijdje geleden een speciaal project met een aantal activiteiten rond de zandafgravingen in ‘t Gooi georganiseerd. Daarvan is een fietstocht langs een aantal zanderijen ‘overgebleven’. Vervolgens ontstond het idee om langs deze fietstocht informatieborden te plaatsen. Er is daartoe een aantal infozuilen van het GNR gekocht.
Het Mouwtje kan een iconische plek in Bussum genoemd worden. Niet alleen vanwege de rust en schoonheid van het landschap, de aanwezigheid van het oorlogsmonument en de kinderboerderij, maar vooral ook omdat de geschiedenis van Bussum ermee verbonden is. Voordat de geweldige expansie van Bussum in de 19de eeuw begon, was Bussum een klein gehucht, en de zanderijen waren voor de Bussumers van toen een belangrijke bron van inkomsten. Het Mouwtje is een duidelijk herkenbare zanderij en vormt de zuidelijke grens van het ‘Complex Naarden’. Vanaf de 17de eeuw zijn grote gebieden rond de vesting Naarden afgezand om een vrij schootsveld te creëren. Grote delen van Bussum en Naarden zijn gebouwd in de voormalige zanderijen.
De charme van Bussum wordt deels bepaald door de vele hoogteverschillen, met het Bilderdijkpark en andere parken die liggen langs de zanderijsloten. Hans Metz, voorzitter van de VVG: “De VVG strijdt voor het behoud van de bijzondere kwaliteiten van natuur en landschap in ‘t Gooi. Daar is ooit op zeer ruwe wijze mee omgegaan door delen van ‘t Gooi af te graven, onder meer voor zandwinning. Daardoor zijn op tal van plekken boeiende nieuwe landschappen ontstaan. De paradox is dat de VVG ook deze nieuw ontstane landschappen koestert en onder de aandacht wil brengen van het publiek.”
De VVG wil de inwoners van het Gooi bewust maken van de bijzondere omgeving waarin zij wonen. Door wandelingen met natuurgidsen te organiseren, maar ook door het uitgeven van publicaties en fototentoonstellingen. “Wij denken graag mee met overheden die langetermijnvisies op het gebied van natuur- en landschapsbeheer ontwikkelen. Spanningsvelden tussen behoud natuur en recreatieve ontwikkelingen hebben onze aandacht. Daarnaast wil de VVG daadwerkelijk de natuur beschermen, speciaal in die situaties waar sprake is van aantasting van de natuur en zeker als het het Natuurnetwerk Nederland betreft.”