Zicht vanuit het plein. In de uitbouw gaat de imaam bidden.
Zicht vanuit het plein. In de uitbouw gaat de imaam bidden. Impressies: Mohammed Arab en Gerard Rijnsdorp

Secretaris Othman Chahid: 'We zijn benieuwd naar reacties uit de buurt'

Dit zijn de eerste impressies van de nieuw te bouwen moskee As-Salaam. Vanavond worden de plannen uitgebreid gepresenteerd.

NAARDEN De nieuwbouwplannen voor de moskee zijn onderdeel van het Centrumplan Keverdijk waarbij ook een nieuw multifunctioneel centrum (MFC) en woningen worden gebouwd. "Inmiddels is de bouw van MFC goed zichtbaar in de wijk en volgens planning zijn wij in het tweede kwartaal van volgend jaar aan de beurt. We gaan starten met de sloop van De Schakel, zodat aansluitend de bouw van de moskee kan starten", vertelt Othman Chahid, secretaris van de Vereniging Islamitische Gemeenschap Naarden (VIGN) en Vereniging Marokkaanse Naarden (VMN).

De concepttekeningen die het publiek vanavond te zien krijgt, zijn ontworpen door twee architecten: Mohammed Arab en Gerard Rijnsdorp. "Twee genormeerde bureaus met enorm veel ervaring met betrekking tot het ontwerpen en realiseren van moskeeën in Nederland."

Mijlpaal

Waarom is een nieuwe moskee nodig? "Ons huidige gebouw voldeed al jaren niet meer aan de wensen, zowel die van de VIGN als van de Marokkaanse vereniging. Sinds 2013 zitten we aan tafel met de gemeente en andere betrokken partijen om de herontwikkeling vorm te geven. Na de gemeentelijke fusie ontstond vertraging in de voortgang. In januari 2020 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan vastgesteld. Een mijlpaal! Bij de totstandkoming daarvan en het opstellen van de beeldkwaliteitsplan hebben we onze bijdrage geleverd."

Verweven

Intern zijn de VIGN en VMN al geruime tijd bezig om de wensen en behoeften in kaart te brengen om tot een efficiënte, praktische en multifunctionele indeling te komen waar de Vereniging Islamitische Gemeenschap Naarden en Vereniging Marokkanen Naarden gebruik van kunnen maken. "Beide verenigingen zijn zo in elkaar verweven dat één locatie veel praktischer is. Daarom is ervoor gekozen om de religieuze en sociale vereniging samen te huisvesten. In de uitwerking was dit nogal een uitdaging."

'De tekeningen bevinden zich overigens nog wel in een conceptfase'

Prima ligging

Het gebouw heeft twee ingangen: één hoofdingang aan de straatzijde (Kolonel Verveerstraat) en een zij-ingang. "De begane grond bevat de gebedsruimte voor de mannen, een multifunctionele ruimte en wassingsruimte. De ligging van het gebouw is uitstekend, die moet namelijk gesitueerd zijn naar het zuidoosten in verband met de gebedsrichting (Qibla) Makkah." Aan de pleinzijde bestaat het gebouw uit twee lagen en aan de achterzijde drie lagen. De tweede verdieping is volledig gereserveerd voor de vrouwen met een gebedsruimte, multifunctionele ruimtes, klaslokaal en een keuken. Op de derde verdieping bevinden zich drie klaslokalen.

Toekomstbestendig

Chahid: "Na verschillende tekensessies met de gemeenschap zijn we gekomen tot een toekomstbestendig programma van eisen. De tekeningen c.q. impressies zijn hiervan het resultaat. Deze bevinden zich overigens nog wel in een conceptfase. We zijn nog in overleg met de gemeente over de verdere vormgeving en detaillering."

Reacties

De gemeenschap wenst een gebouw neer te zetten dat aan de buitenkant te herkennen is als moskee. Aan de zuidgevel bevindt zich daarom een minaret (toren, red.) en aan de oostgevel een uitbouw waar de imaam (gebedsvoorganger) het gebed kan leiden. In de architectuur zijn die elementen verwerkt in het geheel. "We zijn trots op het resultaat en momenteel druk bezig om de voorbereidingen te treffen om volgend jaar van start te kunnen gaan. Daarnaast zijn we benieuwd naar de reacties uit de buurt. De aanmeldingen stromen binnen en ook vanuit de politiek is er interesse naar onze plannen", besluit Chahid.

De bijeenkomst vindt plaats bij de Marokkaanse vereniging aan de Kolonel Verveerstraat 72.
Er is alleen nog plek in het tijdslot van 20.00 tot 20.45 uur. Aanmelden via info@moskeenaarden.nl.

Zicht vanaf de Kolonel Verveerstraat met de hoofdingang.