Verzorgingshuis Patria is al twee weken gesloten voor bezoekers. Acht bewoners zijn op dit moment besmet.
Verzorgingshuis Patria is al twee weken gesloten voor bezoekers. Acht bewoners zijn op dit moment besmet. Foto: BussumsNieuws

Corona treft verzorgingshuis Patria

BUSSUM Vier bewoners van verzorgingshuis Patria zijn overleden aan het coronavirus. Acht bewoners zijn op dit moment besmet. Ook vijf medewerkers zijn positief getest en zitten in thuisisolatie.

In het verzorgingshuis brak twee weken geleden het coronavirus uit en is vanaf dat moment gesloten voor bezoekers, zo bevestigt Roy Dom, directeur-bestuurder van Nusantara Zorg. Na een positieve testuitslag ging het verzorgingshuis direct op slot en zijn alle bewoners en zorgpersoneel getest. Op dit moment zijn er acht bewoners besmet. Zij zijn gescheiden van de andere bewoners en worden door een eigen groep personeel, uitgerust met beschermende middelen om besmettingsgevaar te voorkomen, verpleegd op hun eigen kamer. De wat minder zieke bewoners kunnen elkaar wel opzoeken. Dat is fijn, zegt Dom, want een deel zou het moeilijk vinden niet in hun eigen kamer en alleen te zijn. De uitbraak van het virus is door de bewoners en familieleden in het begin met zorg ontvangen, maar er is nooit paniek geweest, geeft Dom aan. "Er is direct gecommuniceerd met de bewoners en familieleden, waardoor de situatie relatief rustig is gebleven.” Vanaf de zomer was er steeds meer bezoek mogelijk en gingen bewoners zelfstandig weer naar buiten. "Een reële kans dat het virus zo is binnengekomen", aldus Dom. Patria is het derde verzorgingshuis in de regio dat getroffen is, na De Gooise Warande (Bussum) en het Hilversumse Gooiers Erf, waar één bewoner is overleden.