Burgemeester Ter Heegde samen met chauffeurs Tjeerd van Rijn, Hendrik Jan van Loo, Paul Wallenburg, Jeroen Besemer, Jan den Hartog, Kees van Doorn.
Burgemeester Ter Heegde samen met chauffeurs Tjeerd van Rijn, Hendrik Jan van Loo, Paul Wallenburg, Jeroen Besemer, Jan den Hartog, Kees van Doorn. Foto: Gooise Meren/Tom Loman

Vrachtwagens vol richting Hongarije

BUSSUM Een heel bijzonder transport voor Stichting Kinderen in Nood, dat dit jaar haar 30-jarige jubileum viert. Maar liefst drie enorme vrachtwagens vol hulpgoederen vertrokken woensdag richting Hongarije. Een groots transport voor de stichting, want slechts één keer eerder, 30 jaar geleden, vond er een soortgelijk konvooi van drie vrachtwagens plaats.

Het was een flinke klus geweest van meerdere maanden om de vrachtwagens van top tot teen te vullen met spullen, die tot die tijd opgeslagen stonden. De drie vrachtwagens bij elkaar zijn goed voor maar liefst 300 m3, die op drie zaterdagen door alle vrijwilligers zijn ingeladen. Vorige week woensdag werden de vrachtwagens en de zes chauffeurs uitgezwaaid op het gemeentehuis door burgemeester Han ter Heegde, met muzikale aanvulling van het Bussumse shantykoor Het Ruime Sop. "Echt geweldig om dat een keertje mee te mogen maken", vertelt Jurjen Hagen, voorzitter van Stichting Kinderen in Nood. "Precies 30 jaar geleden, in het najaar van 1990, vertrok het eerste transport van de Stichting richting Roemenië. Drie vrachtwagens werden destijds ook uitgezwaaid vanaf het gemeentehuis door de toenmalige burgemeester van Bussum. Daarna is er nooit meer zo'n grote lading tegelijk vertrokken, tot nu." Het geeft het 30-jarig jubileum van de stichting toch nog een gouden randje, aangezien de vieringen die gepland stonden dit jaar in het water zijn gevallen.

Nieuw record

Het konvooi had onderweg naar Hongarije oponthoud in Tsjechië, mede doordat enkele snelwegen waren afgesloten. De drie vrachtwagens moesten via binnenwegen rijden, waardoor ze ruim vier uur later dan verwacht op de bestemming aankwamen. "Dat was even een tegenvaller, maar uiteindelijk gaat het erom dat de spullen aankomen", aldus Hagen. "Het uitladen is daarentegen in een sneltreinvaart gebeurd. Binnen 2,5 uur waren de eerste twee vrachtwagens al leeg. Een nieuw wereldrecord zeiden ze, en dat ben ik wel met ze eens." Het grote transport bestond uit ingezamelde kleding, schoenen, bedden, ziekenhuismateriaal en schoolmeubelen, net zoals bij de maandelijkse transporten van de stichting.

Hulp blijft nodig

De hulpgoederen van Stichting Kinderen in Nood zijn nog steeds hard nodig in landen als Hongarije, Oekraïne, Roemenië en Servië. "In Nederland hebben we vanuit het Rijk en de gemeente sociale diensten en allerlei organisaties die een sociaal vangnet organiseren voor mensen en kinderen die uitvallen. Als wij in Hongarije of Roemenië aankomen, dan zijn wij vaak de eerste en enige die ondersteuning verlenen. En daar zijn ze onvoorstelbaar dankbaar voor. Hoe triest het ook is, het zou niet moeten. We doen dit al 30 jaar en we zien nog steeds dat deze mensen onze hulp nodig hebben."

In het nieuws

Hoezeer de hulp van de Bussumse Stichting wordt gewaardeerd blijkt wel uit de Hongaarse media-aandacht die ze kregen toen de drie vrachtwagens aankwamen. De Stichting staat regelmatig in de lokale pers. "Het is groot nieuws daar. Het klinkt een beetje raar, maar de mensen daar staan vreemd tegenover het begrip liefdadigheid. Ze hebben het idee dat je er iets voor terug wilt, dat zit in de samenleving. Het onvoorwaardelijk schenken van spullen is bijzonder en dat is wat wij doen. Wij hoeven er helemaal niks voor terug." De chauffeurs zijn inmiddels alweer op de terugweg richting Nederland. Stichting Kinderen in Nood blijft doorgaan met de werkzaamheden. Enkele maanden terug zag het ernaar uit dat de vrijwilligersorganisatie opgedoekt zou worden door gebrek aan nieuwe bestuursleden, maar die zijn inmiddels gevonden. "De stichting is weer helemaal blij en gelukkig", besluit Hagen.